Чечоткін під Калинівкою: годинне запізнення, нагороди для рятувальників і 23,5 мільйони

Новини Вінниці / Чечоткін під Калинівкою: годинне запізнення, нагороди для рятувальників і 23,5 мільйони

Рятувальники очистили десятикілометрову зону навколо 48 арсеналу ЗСУ, що під Калинівкою. Це сьогодні заявив голова ДСНС України Микола Чечоткін, перебуваючи на Вінниччині. Кращих піротехніків, які протягом двох місяців розміновували території після вересневих вибухів на військових складах, головний "рятувальник" держави та голова облдержадміністрації В. Коровій відзнвачили відомчими нагородами та грамотами.

Рятувальники очистили десятикілометрову зону навколо 48 арсеналу ЗСУ, що під Калинівкою. Про це сьогодні, перебуваючи на Вінниччині, заявив вже голова ДСНС України Микола Чечоткін. Кращих піротехніків, які протягом двох місяців розміновували території після вересневих вибухів на військових складах, головний "рятувальник" держави та голова облдержадміністрації В. Коровій відзнвачили відомчими нагородами та грамотами. 


За цей час вдалося розмінувати 11 населених пунктів, в тому числі місто Калинівку. Піротехніки виявили, вилучили та передали війсковим майже 3,5 тисячі вибухонебезпечних предметів. Повністю очистили понад 30,4 тисяч гектарів території. Ну, майже повністю...
"Я не виключаю, що можуть бути поодинокі випадки виявлення залишків вибухонебезпечних предметів. Адже земля має таку можливість - піднімати снаряди з глибини. Тому ми досі виявляємо вибухонебезпечні предмети після Другої Світової війни. Але вцілому засвідчую факт, що територія, яка потрапляє в 10-кілометрову зону навколо арсеналу повністю очищена від вибухонебезпечних предметів", - заявив Микола Чечоткін.

Сьогодні зведений піротехнічний загін, а це рятувальники майже із усіх областей України, покине Вінниччину та повернеться на постійне місце дислокації. Однак сьогодні, вони ще працювали в полі - проводили "контроль якості розмінування". Перевірив роботу своїх підлеглих і Микола Чечоткін. Він оглянув окремі очищені від вибхонебезпечних предметів ділянки навпроти військового арсеналу. І лише після цього, майже з годинною затримкою від запланованого часу, було підписано акт виконаних робіт.


До речі, місцевим жителям, а особливо людям, які не знають тамтешньої місцевості слід бути обачними. Адже очищене від снарядів поле та ділянку, яка упритул підходить до арсеналу, і досі не розмінована, розділяє лише дорога та розпізнавальні таблички. 


До речі, державі розмінуваня територій навколо військових складів обійшлося у 23,5 тисяч гривень. Для порівняння зазначимо, що реконструкція Київського мосту у Вінниці оцінюється у 56 мільонів. В два рази дорожче. 


"На сьогоднішній день вони (гроші, - прим. авт.) практично використані. Частина коштів пішла на ремонт авіаційних засобів, які залучилися до гасіння пожежі, придбання деяких зразків для виявлення вибухонебезпечних предметів", - зауважив голова ДСНС Микола Чечоткін.

Втім, робота по розмінуванню територій у Калинівському та Вінницькому районах завершилася не для вінницьких піротехніків. Додому поїдуть їхні колеги з інших областей. Наші рятувальники супроводжуватимуть сільськогосподарські роботи. Вийдуть у поле із аграріями і під час посівної кампанії весною.

Саша ГРИГОРОВСЬКА