Будинок офіцерів у Вінниці відновленню не підлягає – його знесуть, долю «Ювілейному» вирішують

Новини Вінниці / Будинок офіцерів у Вінниці відновленню не підлягає – його знесуть, долю «Ювілейному» вирішують

Після ракетного удару вранці 14 липня по площі Перемоги у Вінниці та розбору завалів вирішено, що Будинок офіцерів не підлягає відновленню. Заклад, який юридично належить Міноборони, знесуть. Щодо будинку побуту «Ювілейний», то його долю має вирішувати не лише комісія, а й співвласники будівлі.

Про ситуацію на другий день після ракетного удару по місту журналістам розповіли заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, мер Сергій Моргунов та інші посадовці 

Вони остаточно підтвердили, що по об’єктам на площі Перемоги було завдано три удари. Експертиза виявила рештки двигунів трьох ракет.

Наразі кажуть, що 23 людини загинули, майже 200 постраждалих потребували медичної допомоги, у лікарнях 80 людей.

«Найголовніше - застабілізувати важких поранених. Міські лікарні необхідним забезпечені. Також ми підготували близько 400 місць в готелях, школах та будинках відпочинку для тимчасового розселення людей. Та наразі на гарячу лінію таких дзвінків не було. Людей прихистили рідні та знайомі», - пояснив Сергій Моргунов.

За допомогою у відновленні квартир нині звернулось близько 40 мешканців, хоча постраждали сотні помешкань. У міськраді розраховують на підтримку держави. І Кирило Тимошенко наголосив, що «одне із завдань - якнайшвидше відновити житло».

Посадовці відзначили, що дві будівлі на площі Перемоги – БП «Ювілейний» та будинок культури «Будинок офіцерів» - зазнали сильних руйнувань, відновленню фактично не підлягають. По другому – однозначно він буде знесений. По першому – комісія ще має визначитись. Втім, це приватна власність, тому саме ті, кому належить нерухомість, мають визначити її подальшу долю. Але експлуатувати будівлю, звісно, заборонять, як не придатну.

Додамо, Будинок офіцерів було здано в експлуатацію у 1940 році. Це типовий «довоєнний» проєкт. Після влучання ракет будівля зазнала великий руйнувань. Вогонь гасили кілька годин. Залишились лише фасадні стіни. Будинок побуту, який збудовано у 1970-і, був у стані близькому до аварійного і раніше, але співвласники не могли дійти консенсусу щодо подальших дій. Тепер інша ситуація.  

Макс Мельник

15 липня, 2022