Резонансна заява затриманого на «хабарі» адвоката кидає тінь на правоохоронців

Новини Вінниці / Резонансна заява затриманого на «хабарі» адвоката кидає тінь на правоохоронців

В Апеляційному суді Вінницької області 22 січня підтримали скаргу підозрюваного в отриманні хабара адвоката Тараса Гука. З 400 тисяч до 140 960 гривень, як і просив захист, йому зменшили розмір застави, «призначений» в суді першої інстанції. Але найцікавішим виявилося те, що в залі суду підозрюваний зробив кілька гучних заяв.

В Апеляційному суді Вінницької області 22 січня підтримали скаргу підозрюваного в отриманні хабара адвоката Тараса Гука. З 400 тисяч до 140 960 гривень, як і просив захист, йому зменшили розмір застави, «призначений» в суді першої інстанції. Але найцікавішим виявилося те, що в залі суду підозрюваний зробив кілька гучних заяв.

Нагадаємо, 11 січня юристу повідомили про підозру в отриманні неправомірної вигоди у великому розмірі. Як заявили, прес-служби прокуратури та УСБУ у Вінницькій області, напередодні ввечері його затримали на гарячому під час отримання 15 тисяч доларів.

Адвокат захищає підозрюваного в справі за статтею 307 КК України, якому інкримінують виробництво і розповсюдження наркотиків. Начебто власнику гаража, де і виявили виробництво, тобто свідкові у цій справі адвокат пригрозив, що «домовиться» з суддею і «зробить» його співучасником. Втім хазяїн нерухомості був абсолютно не в курсі, що діється всередині - віддав ключі і регулярно отримував плату за оренду.

Юрист запевнив, що домовиться з підсудним, той дещо змінить покази, а суддя, мовляв, змінить процесуальний статус. Щоб уникнути цього, з власника гаража адвокат зажадав 20 тисяч доларів. В ході «торгів» вони зійшлися на 15 тисячах.

Власник гаража звернувся до відповідних органів, написав заяву, йому «допомогли» з міченими «купюрами», які він і передав адвокату. Сама передача відбувалася у Вінниці біля проспекту Коцюбинського.

Кримінальне провадження відкрито за частиною 3 статті 368 КК України (одержання неправомірної вигоди). Судячи з досвіду попередніх розслідувань можна припустити, що у будь-якому випадку справу перекваліфікують. Доказів, що адвокат збирався занести гроші судді, немає. А він сам не є суб'єктом, який може отримати «неправомірну вигоду». У такому випадку більш логічними є статті 189 (вимагання) і 190 (шахрайство) КК України.

Проте у Вінницькому міськсуді Тарасу Гуку визначили запобіжний захід у вигляді утримання під вартою із заставою в 400 тисяч. Стільки, як «просив» прокурор. В апеляційній інстанції рішення опротестували і «знизити» розмір.

Тепер про гучні заяви. У залі суду підозрюваний розповів, що в селі Агрономічне, що під Вінницею, протягом трьох років функціонує нарколабораторія. За словами Т. Гука, його підзахисний є лише звичайним наркоманом, на якого «списують» «хімічне» виробництво. Саме свідка у справі, тобто власника гаражу, адвокат називає справжнім «керуючим» лабораторії. Його прізвище, ім'я та по батькові звучали в суді.

Виробничі потужності «забезпечують» амфетаміном не тільки місцевих жителів, але й продаються повсюди. Тарас Гук запевняє, що обороти лабораторії, навіть за умови реалізації амфетаміну дрібно-гуртовими партіями досягають 1 млн. грн. в місяць, дружина «керуючого» працює в слідчих органах, а його «дах» - співробітники поліції.

Також адвокат вказав на кілька деталей при його затриманні. Як хабар передавали йому не долари, а «імітаційні засоби». В руки юрист їх не брав, а свідок начебто сам пропонував заплатити, він спочатку нібито говорив про те, що хоче допомогти підзахисному Гука і компенсувати витрати на адвокатські послуги, оскільки у того немає коштів.

Як уточнили в прес-службі Апеляційного суду, свідчення Т. Гука не стало приводом для розслідування, про відкриття кримінального провадження за заявою адвоката не йдеться, а людина, на яку він вказав, як і раніше є лише свідком у іншому процесі.

Олег ВЕРЛАН