Подробиці гучної справи «про хабар» вінницькому адвокату

Новини Вінниці / Подробиці гучної справи «про хабар» вінницькому адвокату

Молодому вінницькому адвокату 11 січня оголосили про підозру. Наразі міськсуду залишається обрати запобіжний захід. Втім, деталі справи свідчать про зухвалість юриста та те, що незабаром її перекваліфікують.

Молодому вінницькому адвокату 11 січня оголосили про підозру. Наразі міськсуду залишається обрати запобіжний захід. Втім, деталі справи свідчать про зухвалість юриста та те, що незабаром її перекваліфікують.

Як повідомили прес-служби УСБУ і прокуратури Вінницької області, ввечері 10 січня на вимаганні 15 тисяч доларів у місцевого мешканця був затриманий адвокат Г. За офіційною інформацією, в разі відмови сплачувати зазначену суму він погрожував «домовитися» з судом про зміну процесуального статусу вінничанина зі свідка на підозрюваного у провадженні, відкритому за статтею 307 КК України, тобто виробництво чи розповсюдження наркотиків.

Співробітники Служби Безпеки і прокуратури застали юриста саме після отримання ним коштів. З власних джерел відомо, що цей процес відбувався в доволі людному місці – на проспекті Коцюбинського. Нахабно. Наразі адвокату повідомили про підозру у правопорушенні по частині 3 статті 368 КК України, тобто одержанні неправомірної вигоди у великих розмірах.

Але передісторія затримання більше цікава. Минулого року місцеві правоохоронці викрили чоловіка, який облаштував орендований гараж під невеличку нарколабораторію. Коли «хіміка» затримали, виявилося, що власник будівлі навіть не здогадувався, що відбувалося в його нерухомості.

Спритний адвокат підозрюваного у виробництві наркотиків вирішив «залякати» хазяїна гаража та підзаробити. Зустрівшись з вінничанином, він почав погрожувати, що його підзахисний змінить покази і той піде у справі як співучасник. Начебто у суддівському корпусі є тісні зв’язки, які допоможуть «посадити на лаву підсудних», якщо не відкупитися.

Як стало відомо NaПарижі з власних джерел, щоб залишили все, як є, юрист забажав 20 тисяч «відступних». Власник гаражу «збив» таксу до $15 тис., але написав про вимагання заяву, яку подав до СБУ. Далі, викрити молодого чоловіка було вже справою часу…

Що цікаво, в адвокатському середовищі цей спритник не відомий. Мабуть, захист «хіміка» є одною з перших його справ.

Втім, зазначимо, що адвокат не є тим суб’єктом, який може вимагати хабар. Він – не суддя. А жодних доказів про те, що спритник хотів «домовлятися» з суддею, немає.

Тому можна припустити, що у найближчій перспективі гучну справу перекваліфікують. Адвокату можуть інкримінувати ч.3 ст. 189 «Вимагання» чи ст. 190 «Шахрайство» УК України. У переважній більшості випадків згодом саме останнім варіантом користується слідство, а підозрюваному світить доволі «м’який» вирок суду.     

Запобіжний захід йому обрали 12 січня.

Олег ВЕРЛАН