Зеленський вважає, що світу слід підготуватися до застосування Росією ядерної зброї

Новини Вінниці / Зеленський вважає, що світу слід підготуватися до застосування Росією ядерної зброї

Наразі навіть у Росії розуміють, що виграти «спецоперацію» неможливо. Частина генералітету під вартою, Путін у розпачі, але ніколи не погодиться з руйнуванням планів. Зважаючи на усі фактори, в усьому світі розуміють, якщо зазнає фіаско очікуваний «штурм» на Донбасі, російський лідер у відчаї може бути здатний на найбезглуздіший крок. Президент України Володимир Зеленський відверто сказав, що світові треба бути готовим…

Виданню CNN він сказав, що всі мають бути готові до того, що Російська Федерація може вдатися до застосування ядерної або ж хімічної зброї проти України. Адже країна окупант не цінить життя інших людей.

«Не тільки я – весь світ, всі країни мають бути стурбовані, тому що це може бути не реальна інформація, але це може бути правда», - заявив Зеленський.

Як зауважив президент, окупанти були готові до застосування хімічної зброї.

«Ми маємо думати, не боятися, а бути готовими. Але це питання не до України, не лише до України, а до всього світу, я думаю», - додав президент.

У Міноборони на сьогодні немає підстав вважати, що Росія може застосувати ядерну зброю.

Учора, 14 квітня, директор ЦРУ Білл Бернс, повідомляє CNN, заявив, що заяви Росії про застосування тактичної ядерної зброї в Україні не слід сприймати легковажно. Кремль може вдатися до такого кроку, оскільки Москва продовжує зазнавати труднощів на полі бою.

«Враховуючи потенційний відчай президента Путіна та російського керівництва, враховуючи невдачі, з якими вони досі зіштовхувалися у військовій сфері, ніхто з нас не може легковажно ставитися до загрози, яку представляє потенційна загроза вдатися до тактичної ядерної зброї або ядерної зброї малої потужності», – сказав він. 

Бернс наголосив, що ЦРУ «дуже уважно стежить за цим», але він підкреслив, що США ще не бачать жодних ознак того, що Росія готується до такого кроку.

«Хоча ми бачили певну риторичну позицію з боку Кремля щодо переходу до вищих рівнів ядерної готовності, досі ми не побачили багато практичних доказів того типу розгортань чи військових дій, які б посилили цю занепокоєння, але ми дуже уважно спостерігаємо за цим», - сказав Бернс.

Проте Бернс попередив, що диктатор РФ Володимир Путін стає все більш ізольованим і його «апетит до ризику застосування зброї зріс, оскільки його контроль над Росією посилюється».

Зазначимо, що нині серед росіян потужна підтримка агресивної політики Путіна. Більш того, є ознаки (Міноборони може їх і не бачить) того, що Кремль піде на будь-що. По-перше, через брак наступальної техніки, навіть танки виробляти не можуть без імпорту. По-друге, розпочали операцію під умовною назвою «Рязанський цукор 2.0». Нагадаємо, перед початком Другої чеченської війни ФСБ підривало житлові будинки далеко від Кавказу. Зокрема у Рязані 8 вересня 1999-го, коли загинуло 106 мешканців. Тепер ФСБ дають команду обстрілювати прикордонні містечка РФ. Не вистачає лише масової загибелі людей…. І тоді росіянам скажуть, що потрібно «покарати українців». Вже кажуть, але другорядні посадовці. Потім – перша особа. І такий сценарій доволі реалістичний, зважаючи на «хворобливий стан» тамтешнього імператора.     

Олег Верлан

15 квітня, 2022