Суд став на сторону Московського патріархату в суперечці за будівлю жіночого монастиря у Вінниці

Новини Вінниці / Суд став на сторону Московського патріархату в суперечці за будівлю жіночого монастиря у Вінниці

Господарський суд Вінницької області 22 червня виніс рішення у справі щодо конфлікту між місцевими єпархіями Православною церквою України та УПЦ Московського патріархату. Розглядалась претензія щодо колишнього приміщення єпархіального управління по вул. Магістратській, 162, де нині розташований жіночий монастир ПЦУ. Суд виніс рішення на користь УПЦ МП.

«В той час, коли РФ веде агресивну війну проти нашої Держави, п’ята колона РФ, яка впродовж десятиліть блокувала прагнення українців мати власну Українську Церкву, продовжує завдавати ударів на духовному фронті - чи то за інерцією, чи то сподіваючись на прихід «асвабадітєлєй». Але марно, бо недаремно Бог, саме перед війною, дав Україні визнану автокефальну канонічну Церкву, щоби у горнилі випробувань українці мали міцну духовну опору. Тому, попри всі намагання п’ятої колони, все буде Бог і все буде Україна!», - йдеться у повідомленні пресслужби Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. 

У Вінницькій єпархії УПЦ МП нагадали, що конфлікт триває з 2018 року, коли митрополит «Симеон вирішив подарувати приміщення Управління Вінницької єпархії УПЦ Преображенському собору Вінниці», і «Господарський суд Вінницької області, як перша інстанція, прийняв рішення про те, що договір пожертви нерухомого майна (єпархіального управління) є незаконним», а «на рішення суду представники ПЦУ у Вінниці відреагували агресивно».

У ПЦУ обіцяють подавати апеляцію. 

Зазначимо, у будівлі колишнього єпархіального управління у 2021 році за ініціативи митрополита Вінницького і Барського Симеона був відроджений Благовіщенський жіночий монастир у Вінниці.

Вінницький Благовіщенський монастир — православна жіноча обитель гуртожитнього типу, що існувала на території міста впродовж 210 років. Заснований монастир у 1635 році з дозволу польського короля Владислава IV брацлавським підсудком Михайлом Сигизмундовичем Кропивницьким.

Ігуменя Єліконида (Олена Воєвода), настоятелька монастиря

Є підстави припускати, що саме з часу заснування монастиря при ньому почала діяти Православна Слов'янська типографія. Перша у Вінниці. Також згідно передання сам Михайло Кропивницький подарував обителі древній список ікони Богородиці, який нині іменується Браїлово-Ченстоховською і знаходиться у Свято-Троїцькому монастирі смт Браїлів.

У 1842 році Вінницький монастир був зарахований до першокласних монастирів. Цього ж року за ініціативи Подільського архієпископа Арсенія (Москвіна) та при ігумені Таїсії монастир перевели з Вінниці до містечка Браїлова, в приміщення колишнього католицького монастиря ордену тринітаріїв.

Олег Верлан

25 червня, 2022