Зеленський про ключову роль Маріуполя, долю наступу на Харків і «важливий бій» на Сході

Новини Вінниці / Зеленський про ключову роль Маріуполя, долю наступу на Харків і «важливий бій» на Сході

Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо у протистоянні з російськими окупантами ключову роль відіграють захисники Маріуполя. Якщо вони стримають рашистів, наступу на схід країни не буде.

На спільному брифінгу з прем'єр-міністром Австрії Карлом Нехаммером Зеленський розповів, яким він бачить подальший розвиток подій у війні, а також про фактори, від яких все залежить.   

«Як буде йти процес залежить від багатьох речей. Стоїть Маріуполь…Скільки вистоїть Маріуполь? Там наші військові, сильні, потужні, міцні. Для них це велике випробування. Навколо них 10 тисяч російських військових. Якщо ми утримаємо Маріуполь, ці 10 тисяч там і будуть знаходитись і не підуть на Схід», – сказав президент.

Також він зазначив, що ймовірність наступу окупантів на Харків залежить і від бажання президента РФ Путіна йти далі. Проте нині не Кремль диктує правила. «перша скрипка» у ЗСУ.  

«Залежить від того, наскільки ми будемо міцними, наскільки швидкими будуть наші партнери з постачанням озброєння. Залежить від того, наскільки керівник РФ готовий йти далі. Найголовніше - все залежатиме насамперед від наших Збройних сил. Тому, найголовніше, щоб ми були готові на будь-якому з цих напрямків», – підсумував Зеленський.

За різними оцінками у Маріуполі від дій російських військ загинуло від 5 до 30 тисяч мирних мешканців.

Володимир Зеленський упевнений у перемозі України у війні з Росією. Вирішальна битва, на думку глави держави, відбудеться на Сході України.

«Ми бачимо підготовку до важливого бою на Сході нашої держави. Я не хочу брати на себе відповідальність за прогнози. Я можу брати на себе відповідальність за захист нашої держави та боротьбу, яку ми постійно демонструємо. Тому хочу сказати: так, паралельно на сході та на півдні йде накопичення військ, техніки, озброєних людей, які мають намір окупувати ще одну частину наших територій», – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що Україна усвідомлює, наскільки непрості часи очікують на нашу державу та її військо і наскільки складно буде перемогти Росію, яка в рази більша і за територією, і за населенням, і за кількістю озброєння.

Але всі без винятку українці вірять у те, що для України ця війна – праведна справа. А перемога – неминуча.

«Це буде складна баталія, але ми віримо в нашу боротьбу та перемогу. Ми готові і боротися, і паралельно шукати ті чи інші дипломатичні шляхи, що можуть зупинити цю війну. Поки що. Поки що ми говоримо і про паралельний діалог», – заявив Зеленський.

Олег Верлан

9 квітня, 2022