Запитай лікаря про: Підвищений тиск (частина 2)

Новини Вінниці / Запитай лікаря про: Підвищений тиск (частина 2)

Підвищений тиск. Продовжуємо розмову. Даю відповіді на найчастіші питання, які я чую від своїх пацієнтів.

 1. Якщо в мене високий тиск, то мені вже все життя треба пити ліки?...

Якщо Ви маєте підвищений тиск тривалий час (півроку-рік), то в більшості випадків – так, Вам треба приймати ліки від тиску постійно.

Якщо тиск виникає не часто, тільки на певні події (метео-, емоції тощо), то можливий прийом ліків саме для купірування кризу – раптового підйому тиску. Проте, пацієнти часто «збивають» дуже високий тиск – 180-200 мм рт. ст., тоді як не контролюють фоново високий тиск - 150-160 мм рт. ст. Тобто, не відрізняють перший та другий варіанти перебігу гіпертонічної хвороби.

2. А якщо я не відчуваю високий тиск, то навіщо мені його збивати?

Це дуже підступний «сценарій» гіпертонії, коли людина не відчуває тиску. Відчути і лікуватися доведеться, але вже після першого інсульту або інфаркту міокарда. І це лікування буде більш агресивним і менше продуктивним.

3. В мене не болить голова, як зрозуміти що є тиск?

Симптоми підвищеного тиску, крім болі в голові: головокружіння, особливо при вставанні з ліжка або з присядки, важка, «мутна» голова, важкість у надбрів’ї,  біль у шиї та спині зверху, важко зібрати думки, сонливість.

4. Як часто треба вимірювати тиск?

Якщо Ви молода людина без спадковості в сім’ї, то тиск достатньо вимірювати раз на рік. Якщо Ви людина старше сорока років… Особливо, якщо є артеріальна гіпертензія у  матері, батька, братів, сестер, то тиск треба міряти 1 раз на 2-3 місяці, при нагоді - на роботі в медпункті, в аптеці після 15 хв. відпочинку. Якщо Вам встановлений діагноз гіпертонічної хвороби, і Ви регулярно приймаєте ліки, то тиск  бажано вимірювати кожного дня вранці та навечір і записувати у щоденник.

5. Навіщо мені так часто вимірювати тиск, та ще й писати щось?

Вимірюючи тиск, Ви розумієте динаміку його підвищення: коли він піднімається, що провокує, навпаки, що сприяє нормалізації, які симптоми відповідають підвищеному тиску, які ліки діють гарно, а які не дають гарного зменшення, чи потрібно вже йти до лікаря за корекцією лікування тощо. Тобто Ви стаєте обізнаним у своїй хворобі, залученим у лікування, помічником для лікаря.

6. Чи можу я робити перерви у прийомі антигіпертензивних препаратів?

Звичайно можете, але для Вас краще того не робити. Коли Ви постійно приймаєте препарат, тиск найчастіше тримається нормальним або значно меншим, ніж без лікування. Відміна терапії призведе до того, що тиск підніметься, а іноді «застрягне» на цифрах ще більших, ніж до лікування. І прийдеться знову вертатися до постійного прийому, але зазвичай дози ліків потрібно підвищувати. Тому краще не доводити ситуацію до значних «стрибків» тиску, кожний з яких може закінчитися, наприклад, інсультом.

7. Як знати, коли вже пити таблетку, щоб «збити» тиск?

Якщо Ви погано себе почуваєте, підозрюєте підвищення тиску, або вже поміряли і побачили «високий тиск» на табло тонометра, то треба прийняти таблетку для купірування гіпертонічного кризу. Така таблетка у кожного гіпертоніка повинна бути у гаманці, косметичці, сумці, барсетці, бардачку. Наявність таблетки для купірування кризу, яка дістається не кожного дня, а по потребі, робить Вас менш вразливим, більш самостійним у взаємодії зі своєю хворобою. Але часто провізор в аптеці на Ваш запит «щоб збити тиск» дає те, що є на даний час в аптеці, а не те, що потрібно саме Вам. Тому треба порадитись з лікарем.

8. Якщо я приймаю постійно ліки від тиску, то звідки у мене кризи?

Ліки від тиску розподіляються на ліки контролю тиску – попередження виникнення підйому та ліки купірування кризу.  Частіше ліки контролю приймаються один раз на день, рідше – вранці та на вечір.  Для купірування кризу використовують ліки швидкої та сильної дії, для контролю – тривалої та більш м’якої дії. Не можна очікувати швидкого зменшення тиску на тлі кризу від ліків, які Ви приймаєте регулярно для контролю тиску.

9. Що зробити, щоб позбутися тиску?

В першу чергу треба усвідомити свою хворобу. Розуміння, а не заперечення хвороби – перший крок до контролю ситуації. Потрібно почати лягати спати в той день, в який Ви прокинулися – не сидіти довго за гаджетами або біля телевізору, почати активно ходити після роботи пішки, перестати їсти на ніч та пити солодкі напої, кинути палити, не залежно від того, що Ви курите, айкос чи тютюнові цигарки… Це просто, і складно водночас, але дієво. І це не завжди призведе до нормалізації тиску, але контролювати тиск буде набагато простіше.

10. Чи можуть контролювати тиск «заспокійливі»?

Контролювати повністю – ні. Але допомогти у зменшенні дози гіпотензивних препаратів – так. Проте, якщо Ви ще не пересвідчилися у постійному характері підвищення тиску, спробуйте приймати заспокійливі, і поміряйте декілька тижнів тиск вранці та перед сном. Такі записи допоможуть і Вам, і лікарю розібратися у тому, що робити далі.

    Завжди краще взаємодіяти з хворобою, ніж заперечувати та відштовхувати її. І придбайте собі індивідуальний тонометр, він допоможе Вам співставляти свій стан з цифрами тиску.

 

д.мед.н., професор Осовська Наталія Юріївна.

Телефон для запису на консультацію +38 050 784 4291