Запитай лікаря про: Біль в серці (частина 1)

Новини Вінниці / Запитай лікаря про: Біль в серці (частина 1)

Біль в серці. Відповідаю на найчастіші питання пацієнтів.

 

1. Це болить серце чи це «нервове»?

Серце може боліти у відповідь на емоційний стрес. У молодих людей та людей середнього віку це може бути проявом тривожного розладу або тривожного складу особистості. У людей старшого або середнього віку зі спадковістю в сім’ї біль у серці частіше носить характер стенокардії.

 

2. Стенокардія – це що?

Стенокардія -  біль в серці внаслідок атеросклеротичного звуження бляшкою/бляшками просвіту судин серця. Рідше стенокардія є наслідком сильного спазму коронарних судин. Відрізнити один варіант від іншого можна при поглибленому інструментальному дослідженні.

 

3. Як відрізнити «нервовий» біль у серці та стенокардію?

Стенокардія має певні особливості: виникає частіше на фізичне навантаження та підчас фізичного навантаження, проходить після відпочинку або прийому нітрогліцерину, триває не більше 15-20 хвилин, має характер пекучий або стискаючий.

«Нервовий» серцевий біль чітко пов’язаний з переживаннями, часто проявляється поколюванням/сильними «уколами» миттєвого характеру. Такий напад часто поєднується з тремтінням рук, потовиділенням, почуттям нестачі повітря, страхами. Як правило, не пов’язаний з фізичним навантаженням,  не поєднується з задишкою.

З будь-яким болем у серці потрібно звернутися до лікаря терапевта або кардіолога. Нехай він вирішує стенокардія це чи «нервовий» біль.

 

4. Чи може бути стенокардія у жінок?

Так, жіноча стенокардія – це проблема пацієнтки та лікаря. У жінок частіше біль у серці пов’язаний з емоційним стресом та спазмом серцевих судин. Атеросклеротичне ураження у жінок буває лише в старшому віці (після 60-70 років). Проте цей біль погано лікується, виникає часто та значно погіршує якість життя. Лікування комплексне та тривале, хоча прогноз для життя гарний. У жінок рідко бувають інфаркти міокарда.

 

5. Що робити, якщо серце болить тільки на тлі підйому тиску?

Високий тиск – це еквівалент фізичного навантаження, провокація для судин серця. Коли судини спазмуються, виникає кисневий голод серця. Може виникнути інфаркт міокарда. Тому тиск треба контролювати, щоб він не підвищувався протягом доби. Якщо тиск вже «скакнув», то треба прийняти препарат для його  швидкого зменшення. З падінням тиску піде і біль. Якщо біль у серці не проходить, доречно викликати невідкладну допомогу.

 

6. Які обстеження треба зробити, щоб дізнатися «звідки» біль?

В першу чергу ЕКГ. Після ЕКГ лікар визначить тактику подальшого дослідження.

 

7. Якщо в мене нормальна ЕКГ, чи треба мені лікуватися?

У половини пацієнтів з захворюваннями серця нормальна ЕКГ. Потрібно зробити більш чутливі дослідження – Холтерівське моніторування ЕКГ, Ехокардіографічне дослідження (УЗІ серця), СпеклТрекінгЕхоКГ – неінвазивна коронарографія тощо. Але за рекомендаціями лікаря.

 

8. Якщо біль в серці виникає тільки вночі?

Нічний серцевий біль – це дзвіночок для пацієнта, щоб звернутися до лікаря. Частіше це все-таки стенокардія. Вдень людина активна без проявів хвороби, а вночі виникає судинний спазм та напад стенокардії. Це чоловічий варіант стенокардії, який потребує аналізу спеціалістом та щонайменше медикаментозної корекції.

 

9. Чи можу я пити каву, якщо в мене болить серце?

Кава – нейтральний для серця та тиску напій, але часто пацієнти забарвлюють пиття кави у негативні кольори. Проте якщо пити 5-10 чашок, може бути серцебиття, перезбудження та, як наслідок, біль у серці. Я зазвичай рекомендую каву вранці після сніданку та по бажанню або потребі ще 1 раз в обід. Після 16 годин дня кава не рекомендована нікому.

 

10. В мене болить серце після їжі, це страшно?

Причин такому болю може бути дві. Це захворювання шлунку та стравоходу, наприклад, гастро-езофагеальний рефлюкс. Болі можуть бути за грудиною та віддавати вліво. А може бути і стенокардія, коли після їжі кров перерозподіляється  від серця до шлунку, а серце «страждає» від її нестачі, і реагує болем. В будь-якому випадку зверніться до лікаря.

 

Для кожного пацієнта повинен бути свій лікар, той, хто чує і розуміє саме Вас. У кожного лікаря тривало спостерігатися повинні тільки ті пацієнти, які чують, поважають та слухають саме ЙОГО. Бажаю Вам знайти саме СВОГО лікаря!

д.мед.н., професор Осовська Наталія Юріївна.

Телефон для запису на консультацію +38 050 784 4291

Наталія Осовська

20 червня, 2023