За два дні петиція до міськради щодо демонтажу пам’ятника Горькому у Вінниці зібрала потрібну кількість підписів

Новини Вінниці / За два дні петиція до міськради щодо демонтажу пам’ятника Горькому у Вінниці зібрала потрібну кількість підписів

Петиція вінничанина Сергія Воловика щодо демонтажу пам’ятника Горькому у центральному парку ім. Леонтовича від 15 квітня наразі зібрала 460 електронних підписів, хоча для розгляду потрібно 350. Отже, завтра, 18-го, її мають взяти до розгляду.

«Горький – засновник методу соціалістичного реалізму в літературі, який сприяв закріпленню ідеології більшовизму і зміцненню сталінського тоталітаризму в СРСР. Негативна позиція Горького щодо української мови, висловлена у 1926 році в листі-відповіді письменнику Олексі Слісаренку. Там він її називає «украинское наречие». Горький очевидно підтримував та схвалював систему радянських концентраційних таборів ГУЛАГ. Про це свідчить його візит до Соловецького табору у 1929 році», - вказує автор петиції.

Також він нагадав, що «Горький – автор лозунгу «Если враг не сдаётся, — его уничтожают», широко використовуваного у часи сталінського терору 1937-1938 років».

«За вказівкою Сталіна на вшанування пам’яті померлого у 1936 році пролетарського письменника Максима Горького паркам культури і відпочинку в містах Радянського Союзу присвоювалося його ім’я. В топоніміці радянських міст категорія «парк імені Горького» набула ідеократичного смислу і стала одним з маркерів тоталітаризму. Наш парк носив його ім’я з 1939 року.

Під пам’ятником Горькому (його встановили у 1968 році) – склепи римо-католицького цвинтаря (у вересні-жовтні 1936 року Вінницький міськком та обком КП(б)У ухвалили рішення про закриття цього кладовища і включення його до складу парку культури та відпочинку). І це ще одна причина чому цього пам’ятника не має там бути», - зазначив вінничанин.

Дійсно, вулицю Горького перейменували у Вінниці ще у 1992 році, перейменування парку ініціювали ще у 2017-му, перейменували у 2020 році. Тож, на думку автора петиції, «настав час підтримати хвилю деколонізації, яка набирає обертів по всій країні та, нарешті, прибрати монумент оспівувачу радянського режиму з нашого парку».

Зазначимо, в Ужгороді, Івано-Франківську пішли далі – там ініціюють перейменування вулиць, які носять ім’я відомих російських літераторів чи композиторів, не пов’язаних з цими містами.  

Олеся Рудницька

17 квітня, 2022