З початку війни на Вінниччині 21 релігійна громада виявила бажання приєднатися до ПЦУ

Новини Вінниці / З початку війни на Вінниччині 21 релігійна громада виявила бажання приєднатися до ПЦУ

Повномасштабна російсько-українська війна активніше почала змінювати думку та світогляд тих вірян, хто донедавна вважав, що у РПЦ хочуть миру. Близько десятка православних храмів Московського патріархату зруйновано саме від ударів росіян, яких благословив на війни патріарх Кірілл. З 24 лютого в Україні близько 100 громад перебувають у процесі переходу до Православної церкви України. П’ята частина з них – на Вінниччині.

«Протягом останніх днів ми бачимо початок хвилі переходів громад з боку РПЦ (УПЦ МП, - прим.авт.) до ПЦУ. І протягом практично декількох днів ми вже оформили більше 50 переходів. Зараз ми говоримо, що вже близько 100 громад визначилися, вони вже в процесі переходу», - зазначив учора предстоятель ПЦУ митрополит Єпіфаній в ефірі національного телемарафону.

На його думку, «тобто поступово українці, які перебували в духовній омані до цього часу, починають прозрівати».

«Громада за громадою, по всій Україні, в кожній області, не тільки на Заході, а і в Центрі, на Сході і на Півдні, - підкреслив владика. - Згідно з законодавством, кожна громада має право зміни своєї юрисдикції. Тому я закликаю надалі громади Московського патріархату приймати відповідні рішення, не мовчати, а долучатися до визнаної Православної церкви».

Як і три роки тому Вінниччина в авангарді процесу переходу. За словами начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігоря Салецького, від початку повномасштабної війни про таке рішення заявили у 21 релігійній громаді.

«Це громади з колишніх Вінницького, Літинського, Гайсинського та Жмеринського районів», - підкреслив посадовець у коментарі NaПарижі.

Він пояснив, що там провели збори, прийняли відповідні рішення. Більш того, у деяких громадах збори були повторними, адже у судах оскаржили ті, що відбулись у 2019-му.

«На час воєнного стану Держреєстр не працює, тому реєстрація не можлива. Але у громадах готують документи, щоб одразу після скасування заборони можна було зареєструвати релігійні громади ПЦУ», - пояснив І.Салецький.

Також зазначимо, що у Верховній Раді хочуть заборонити Московський патріархат (УПЦ МП) як юридичну одиницю. У разі якщо парламентарі підтримують ініціативу перед громадами постане вибір до кого приєднуватися – до РПЦ, ПЦУ чи створювати окрему структуру.    

Ігор Заіковатий

29 березня, 2022