«Європейська Солідарність» вимагає справедливих податків для мешканців Вінниччини

Новини Вінниці / «Європейська Солідарність» вимагає справедливих податків для мешканців Вінниччини

Мешканці громад Вінниччини мають сплачувати місцеві податки за справедливими та обґрунтованими ставками. Із такою заявою виступила обласна територіальна організація «Європейської Солідарності».

Мешканці громад Вінниччини мають сплачувати місцеві податки за справедливими та обґрунтованими ставками. Із такою заявою виступила обласна територіальна організація «Європейської Солідарності».

У партії зазначають, що, відповідно до законодавства, громади Вінницької області мають встановити ставки місцевих податків на нерухомість. При цьому, йдеться у заяві, подекуди  обсяги оподаткування  «абсолютно відірвані від реальності». Найбільше страждають малі підприємці, для яких у деяких громадах суттєво підняли податок на комерційну нерухомість.

«У Шаргородській громаді податок на комерційну нерухомість підняли з 0,1% до 0,5 – 1% від розміру мінімальної заробітної плати за квадратний метр. Таким чином, деяким підприємцям доведеться платити за нерухомість вдесятеро більше, ніж зараз, при цьому ставка встановлена на найближчі три роки», – стверджують у «ЄС».

У Вінницькій територіальній організації «Європейської Солідарності» висловлюють незгоду із необґрунтованими, завищеними податками. Як зазначив голова обласної парторганізації Андрій Гижко, команда «ЄС» буде відстоювати обґрунтовані і чесні податкові ставки для громадян та бізнесу.

«Відповідно до бюджетного та податкового кодексів, всі громади мають затвердити ставки місцевих податків на нерухомість і податок на землю під нерухомість. Це стосується всієї нерухомості на території громади: від маленьких кіосків до великих підприємств і житлової забудови. Це питання наразі дуже болюче для людей, бо дуже в багатьох громадах хочуть максимально підняти податкові ставки. Так зробили, наприклад, у Хмільнику, ця ж ситуація відбувається і в Шаргороді. Зрозуміло, що податки потрібні для наповнення бюджету, але з іншої точки зору – не можна бездумно їх підвищувати, враховуючи коронакризу, яка вдарила по бізнесу. До того ж, у сільській місцевості дуже багато будинків, які були побудовані ще за радянських часів і сьогодні у якості спадщини перейшли дітям-онукам. Ці будинки дуже часто великі, а в декого від бабусь-дідусів по два-три таких стареньких будинки, і всі вони, за задумом деяких керівників місцевих органів влади, мають підпадати під збільшене оподаткування. Ми наполягаємо на тому, що треба провести діалог з підприємцями та мешканцями громад, щоб визначити та встановити справедливі, обдумані податки», – заявив Андрій Гижко.

Водночас у «ЄС» стверджують, що розуміють важливість оподаткування у процесі формування місцевих бюджетів, але зависокі податки на думку партійців лише стимулюватимуть громадян ухилятись від них, що призведе до стагнації економіки в районах.

«Нові ставки оподаткування змусять власників малого бізнесу йти «в тінь» та ухилятись від податків. Влада спонукає підприємців шукати варіанти нічого не платити до бюджету», – вважає депутатка обласної ради від «ЄС» Валентина Вельган.

admin

13 липня, 2021