«Якщо завтра війна»: з п’яти переданих вінницькій теробороні мікроавтобусів техстан жодного не дозволяє експлуатацію, а відремонтувати можна лише два

Новини Вінниці / «Якщо завтра війна»: з п’яти переданих вінницькій теробороні мікроавтобусів техстан жодного не дозволяє експлуатацію, а відремонтувати можна лише два

З відповідною помпою бригада територіальної оборони Вінниччини 22 вересня, у перший день навчань, отримала п’ять мікроавтобусів Mercedes-Benz. Тоді у Вінницькій ОДА зазначали, що техніка придбана за підтримки бізнесу та приватних партнерів. Проте, як виявилося, жоден з автомобілів не здатен виконувати бойове завдання без ремонту. Більш того, один з мікроавтобусів практично одразу був «нерухомим».

Про вражаючі деталі технічного оснащення регіональної тероборони NaПарижі розповів місцевий «унсовець» Олександр Мельник.

«Розумію бажання поспілкуватися з військовими, але вони на контракті, тому обмежені у можливостях, а керівництво бригади не хоче розголосу… Втім, я вважаю, що замовчувати проблему – хибний шлях. Тому вирішив розказати про те, чим ділилися зі мною військові, на що жалілися. А це справді жахливі речі. Так, у вересні до табору «Подільський Артек», де відбувались збори резервістів тульчинського батальйону, пригнали п’ять мікроавтобусів. З одного з них у листопаді зняли акумулятори, коли переганяли до Вінниці, тому, зважаючи також на інші недоліки, він є «мертвим», - розповів активіст.

За його словами, схема купівлі цих транспортних одиниць, як з’ясувалося, була непрозорою. О.Мельник запевняє, що «збирали мотлох у різних регіонах для урочистої передачі».

«Чотири з цих «Мерсів» рухаються, хоча в кожному є свої проблеми. Десь датчик палива не працює, десь поворотнік. Тосол не залили в декілька. Про недоліки можна годину розповідати. Справа в іншому. Військові впевнені, що так дехто вирішив підставити Борзова (голова ОДА, - прім. ред.), під патронатом якого відбувалась передача. Звісно, на початку була ідея у забезпеченні всіх батальйонів власною автотехнікою. Але зараз мені військові кажуть, що вистачило б двох «Мерсів», аби їх тільки відремонтували, а ще дизпалива дали», - зазначив вінничанин.

На жаль, у керівництві бригади тероборони не коментують питання «Мерседесів». Чому тривалий час тема не розголошувалась підлеглими? У середині січня бригаду мають доукомплектовувати кадровими офіцерами і солдатами. Нині вони – кадрові – складають лише 1% від загальної кількості підрозділу. У наступному місяці планується відсоток підвищити до 11. Для порівняння у Польщі кадрові військові складають 18% складу у теробороні.

Також чисельність вінницької бригади мають збільшити до 400-450 чоловік. А відтак, потрібен транспорт. Нині він перебуває у межах в/ч А 2287, розташованій по вулиці Чехова у Вінниці. До речі, щодо п’ятого «вбитого» бусу, то він нібито «зберігається» у боксі на території спорткомплексу по вул. Генерала Арабея.

«Мені пояснили, що першочергово потрібно відремонтувати два найкращих мікроавтобуси. Витрати на це мізерні. Але ж не власним коштом військові мають ремонтувати, адже вони і так витрачають на все необхідне. На інших двох за межі частин не поїдеш», - додав Олександр Мельник.  

Нагадаємо, Вінниччина розташована в «зоні ризику» через спільний 32-кілометровий кордон із Придністров’ям. Також у разі агресії з півночі підрозділи тероборони можуть перекинути до поліського кордону. Але потрібен транспорт…

Пізніше у статті «Ще не наші, але на ходу»: комбриг вінницької тероборони Юрій Парадюк розповів, що з волонтерськими «Мерседесами».

Олег Верлан

24 грудня, 2021