«Ще не наші, але на ходу»: комбриг вінницької тероборони Юрій Парадюк розповів, що з волонтерськими «Мерседесами»

Новини Вінниці / «Ще не наші, але на ходу»: комбриг вінницької тероборони Юрій Парадюк розповів, що з волонтерськими «Мерседесами»

Близько місяця західні ЗМІ, керівництво держави та політики кажуть про можливий наступ російських військ із середини січня. З грудня на заходи щодо зміцнення обороноздатності почали дивитись під іншим кутом. Зокрема на тероборону – підрозділи, які ще слід укомплектувати…

Стаття «Якщо завтра війна»: з п’яти переданих вінницькій теробороні мікроавтобусів техстан жодного не дозволяє експлуатувати, а відремонтувати можна лише два викликала резонанс серед військових. Командир бригади територіальної оборони Вінницької області Юрій Парадюк не згоден з позицією, яку висловив «унсовець» Олександр Мельник щодо автомобілів.

- Мене здивували декілька речей у статті NaПарижі, - каже військовий. - Людина (О.Мельник, - прим. ред.) зі слів когось розповіла про стан справ з автотранспортом. Він не проходить в нас службу, але коментує. Далі, мене здивувало викладення історії про ці машини. Так, дійсно, чотири автомобілі нам передали.

- Перепрошую, але за офіційною інформацію від 22 вересня, п’ять автомобілів…

- І вас, і людину, яка коментувала, ввели в оману. Чотири.

- Це офіційна інформація із сайту ОДА. Втім, гаразд, не сперечатимусь, нехай буде чотири.

- Навіть, на фото там чотири машини. Була пропозиція передати п’ять машин, але прийшло чотири. По ЗСУ усю техніку, яка надходить як волонтерська допомога, щоб прийняти, потрібно пройти певну процедуру, що дозволяє її поставити у штат. Тоді можна буде виписувати паливо, виконувати поточний ремонт тощо. Це перше.

Я вдячний керівникам області за цю допомогу. Ці чотири машини до сьогоднішнього часу проходили процедуру. Вони де-факто та де-юре ще не наші… Автомобілі перебувають на балансі тих, хто придбав. Є певні нюанси для того, щоб поставити у штат. Складнощі з процедурою залишаються з 2014 року, коли волонтери багато техніки доставляли.

Друге. Мене обурило те, що хтось має вкладати кошти у ремонт. Ніхто з бригади не вкладав і не буде вкладати кошти у ремонт цієї техніки. З початком січня ми будемо займатися юридичним оформленням. Враховуючи, що ця техніка надійде офіційно, в якому би стані вона не була, перше що зробить начальник автомобільної служби – відповідно до техстану, подасть заявки на закупівлю запчастин. Дрібний ремонт може робити водій-механік, якщо робота більш суттєва – відправимо техніку фахівцям у автомобільний батальйон. І фінансуватиме ремонт держава.

У кінцевому результаті автомобілі відповідатимуть нормам, які дозволяють возити людей. І ні одна людина своєї власної копійки не вкладатиме у ремонт.

- Чи знаєте у якому стані нарізі техніка та який час знадобиться на ремонт, аби вона могла виконувати завдання, які стоятимуть перед теробороною? Нас усі попереджають, що у середині січня можливе загострення на кордоні, лінії розмежування…

- «Якщо завтра війна», то у бригади буде не ця техніка. Ця техніка для мирного часу. В нас відпрацьовано плани мобілізації як людського ресурсу, так і технічного. Ми знаємо, де і який транспорт маємо брати та у яких організацій. Повірте, у триденний термін мені на бригаду транспорт надійде. Тому, якщо війна, ми покладену на нас задачу виконаємо. Без вищезгаданих автомобілів. 

Для мирного часу, до речі, у нас є ще інша техніка для перевезення особового складу та майна.

- То чи відомо вам нинішній стан автомобілів?

- Так, він задовільний по військовим поняттям. Автівки на ходу.

- Якщо так, то скільки потрібно часу, аби поправити максимум недоліків?

- Коли я актом прийому-передачі прийму техніку, буде проведено ревізію, зможу про це говорити.  

- Коли бригада тероборони має стати боєздатною одиницею?

- Є розуміння формування, є розуміння набуття спроможності і є розуміння здатності виконувати завдання за призначенням. Не можу розкривати ступінь придатності підрозділу. Стане – коли буде визначено. 

- Яке завдання може бути покладено на бригаду?

- Вони вказані у законі «Про національний спротив». Їх дванадцять…

- Чи виникають проблеми з комплектуванням кадрового складу?

- Кадри кожен керівник підбирає під себе сам. Є певні труднощі, адже ставиш певні вимоги, а люди під них не завжди підпадають. Тобто по певним спеціальностям можливий кадровий голод, але цілком формування відбувається планово без зривів.