Якщо вінничанам сімейний лікар відмовляє у направленні на «ковідний» тест, можна звертатися на гарячу лінію

Новини Вінниці / Якщо вінничанам сімейний лікар відмовляє у направленні на «ковідний» тест, можна звертатися на гарячу лінію

Не є секретом, що, відчуваючи симптоми респіраторної недуги, вінничанам складно вмовити сімейного лікаря дати направлення, аби здати тест на COVID-19. Проблема не локальна, тому у Центрі громадського здоров’я України радять звертатися на гарячу лінію за подальшою «покроковою» інструкцією.

Не є секретом, що, відчуваючи симптоми респіраторної недуги, вінничанам складно вмовити сімейного лікаря дати направлення, аби здати ПЛР-тест на COVID-19. Проблема не локальна, тому у Центрі громадського здоров’я України радять звертатися на гарячу лінію за подальшою «покроковою» інструкцією.

«Зараз поширеним є запитання: «Що робити, якщо сімейний лікар сказав не здавати тест на COVID-19 й не дав направлення?»

У разі якщо лікар відмовився давати направлення на безоплатне тестування попри наявність симптомів, зверніться на гарячу лінію 0 800 60 20 19 та отримайте інструкцію, як діяти далі.

Звісно, завжди можна здати тест у приватній лабораторії.

Однак, сьогодні держава забезпечує безкоштовне тестування на COVID-19 всім громадянам при наявності симптомів на підставі Наказу МОЗ України від 17.09.2020 № 2122. Тому важливо звертатися до сімейного лікаря або на гарячу лінію з метою реалізації цього права», - зазначають у відомстві.

Слід зауважити, що, зателефонувавши, вінничани мають бути готовими до того, що гаряча лінія – єдина на державу, оператори завантажені, тому «з’єднатися» складно.

Журналіст NaПарижі поспілкувався з оператором щодо алгоритму дій. Так от, виявилося, що давати чи ні направлення - сімейний лікар вирішує на власний розсуд відповідно до симптомів пацієнта, хоча чіткого «нормативу», немає.

Якщо людина вважає, що їй потрібно зробити безкоштовний тест, а лікар відмовив, то, зателефонувавши на гарячу лінію, можна поскаржитися на сімейного лікаря. Скаргу візьмуть до уваги.

Далі. Ще у разі, коли, окрім скарги, все ж таки потрібно протестуватися, у Центрі громадського здоров’я порадили звертатися безпосередньо до пунктів безкоштовного тестування. Там теж є лікар, який, оглянувши пацієнта, може виписати направлення. Приміром, у Вінниці сім таких пунктів. Вони розташовані у медзакладах за адресами:

вул. Замостянська, 18; вул. Київська, 68; вул. Маяковського, 138, Хмельницьке шосе, 92 (два), 96, 98.