Які смартфони хочуть роздати пенсіонерам в Україні? Онукам не подаруєш

Новини Вінниці / Які смартфони хочуть роздати пенсіонерам в Україні? Онукам не подаруєш

Смартфони, які за програмою президента України Володимира Зеленського планують роздати вакцинованим пенсіонерам, будуть прив'язані до конкретних абонентів. Тобто подарувати його комусь, наприклад, онуку, не вийде. Скільки коштуватиме ініціатива президента? Орієнтовно як річний дефіцит Пенсійного фонду.

Про це в інтерв'ю порталу dev.ua розповів заступник голови Міністерства цифрової трансформації Олексій Вискуб. Також він розповів про технічні вимоги для апаратів, серед яких наявність – NFC. Уряд веде переговори з різними виробниками – серед них і Samsung.

«Хтось захоче передавати ці смартфони. Але ми з мобільними операторами знайшли інший спосіб. І точно забезпечимо те, щоб бабуся чи дідусь не змогли передати свій смартфон комусь іншому. Sim-картка буде прив'язана, наприклад, до IMEI телефону та зареєстрована на паспорт. А номер стане одразу фінансовим номером, прив'язаним до паспорта для мінімізації шахрайства», — розповів Вискуб.

Крім того, є варіант установлення спеціальної програми, яка контролюватиме, хто користується апаратом. Мобільні оператори пропонують також встановити спеціальну програму, яка дозволить контролювати незмінність користування телефоном.

Передбачається, що вартість такого смартфона становитиме від 4 до 5 тисяч гривень. Нагадаємо, смартфони планують роздати пенсіонерам віком від 60 років, які вакцинувалися. 

Для отримання смартфона повністю вакцинованим особам віком від 60 років потрібно буде подати заявку. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, запис почнеться у квітні 2022 року.

Коли пенсіонери отримуватимуть смартфони, наразі невідомо. Причина зрозуміла: поки що уряд не має контракту з постачальником пристроїв, тож оцінити терміни поставок складно. Проте Федоров запевняє: більшу частину проєкту реалізують до кінця 2022 року.

Учасниками програми можуть стати понад 8,8 млн громадян. Саме стільки осіб старше 60 років проживає в Україні, але з них двома дозами наразі вакциновано лише 3,4 млн українців. Отже, програма обійдеться держбюджету у мільярди гривень. У той же час щорічно констатують дефіцит бюджету ПФУ. Так, за минулий рік він склав 9,1 млрд грн.

Олег Верлан

17 лютого, 2022