Які чинники впливають на смак і аромат кави

Новини Вінниці / Які чинники впливають на смак і аромат кави

Тільки той, хто не любить каву по-справжньому, може стверджувати, що вся вона має однаковий смак. Насправді все залежить від сорту, місця, де зростає дерево, способу обсмажування зернят, заварювання і навіть температури горнятка, у якому подається напій. Пропонуємо детальніше розглянути деякі чинники, що впливають на кінцевий смак кави. Image

Сорти зернят

Основними сортами кави, що використовують для приготування напою, є:

  1. Арабіка. Чутливе до погоди, догляду дерево має видовжені зерна з благородним насиченим смаком, у якому поєднані виразна кислинка й ароматні нотки. У порівнянні з робустою, має нижчий вміст кофеїну, більш м’яка й ніжна.
  2. Робуста. Простіша в догляді рослина, що дає зерна круглої форми. Вони більш насичені, але з меншою кислотністю, містять більше кофеїну.

На смак зернят може впливати географічне розташування дерев. Іноді відмінності має навіть один різновид кави, вирощеної на сусідніх плантаціях. Що вже казати про різні країни. Унікальні особливості двох сортів зернят дають змогу створювати різні напої. Ніжніша арабіка — хороший варіант для приготування капучино, еспресо. Вона надає їм збалансованості, неперевершеного аромату. Сильний насичений смак робусти ідеально підходить для приготування напою з френч-пресу, фільтрованого. Дехто із кофеманів вважає, що найкраща кава містить у собі 70% арабіки і 30% робусти. Саме такі пропорції, на їхню думку, сприяють збалансованості смаку, найкращому поєднанню гірчинки, міцності й кислинки. Перевірити, наскільки правдивим є таке твердження просто, адже кава в зернах в Києві продається як окремо за сортами, так і у вигляді сумішей.

Особливості обсмажування

Кавові зерна містять велику кількість ефірних олій (приблизно 600). Завдяки обробленню продукту високими температурами, вони по-різному себе проявляють і впливають на аромат та смак кави. Те саме відбувається і під час подальшого обсмажування. Ступені обсмажування кави:

  1. Світлого ступеню зерна мають бежевий відтінок і кислинку. Приготовані з них напої мають трав’янистий смак.
  2. За середнього рівня кава стає світло-коричневою, але ефірні масла все ще не виступають на поверхню. Смак готового напою дещо втрачає трав’янистість, має легку гіркоту, а от кислинка все ще відчутна.
  3. Ефірні олії вперше з’являються за темного рівня обсмажування. Зерна стають коричневими. У звареній каві відчувається солодкуватий присмак, а от домінування гіркоти або кислинки відсутнє.
  4. За найтемнішого обсмажування зерна отримують майже чорний відтінок і дуже маслянисту поверхню. Таке обсмажування витримують не всі різновиди кави.

В інтернеті можна знайти класифікації з різними назвами. Але загалом, найпопулярнішим є темний ступінь обсмажування кавових зерен, купити які можна в маркеті МАУДАУ. Кисень і світло впливають на аромат і смак зерен. Тому краще не купувати продукт, який продається на вагу. Його упаковка має бути герметичною, непрозорою.

admin

24 січня, 2024