Як вінничани можуть отримати "прописку" і для чого вона потрібна?

Новини Вінниці / Як вінничани можуть отримати "прописку" і для чого вона потрібна?

Вінничани, яким потрібно зареєструвати місце проживання, тепер мають звертатися до виконкомів місцевих громад. Служба, яка раніше підпорядковувалась силовикам, тепер підпорядковується виконавчим органам місцевого самоврядування.

Вінничани, яким потрібно зареєструвати місце проживання, тепер мають звертатися до виконкомів місцевих громад. Служба, яка раніше підпорядковувалась силовикам, тепер стала структурним підрозділом виконавчих органів місцевого самоврядування.

Зазначимо, що до 2016 року питаннями реєстрації займалася Міграційна служба України. Однак, 4 квітня 2016 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру».

Відповідно до зазначеної постанови, функцію з реєстрації місця проживання було передано до виконавчих органів територіальних громад. Таким чином, підрозділи Міграційної служби припинили здійснення реєстрації місця проживання.

Потрібний орган реєстрації можна знайти за допомогою відповідного сервісу на сайті ДМС України або звернутися до реєстраційного органу місцевого самоврядування за місцем своєї реєстрації.

Нагадаємо, що у Україні понад 3,3 млн громадян проживає не за «пропискою». У Вінниці таких орієнтовно 20-30 тисяч. З 2001-го термін «прописка» вживати некоректно, але суті це міняє. Люди, які живуть не там, де зареєстровані, стикаються з безліччю труднощів, починаючи з того, що не можуть віддати дітей до шкіл і дитячих садків, і закінчуючи оформленням субсидій і пенсій.

Віддати дитину до школи і садка теж можна за місцем проживання, тільки не варто забувати, що зараз діє пріоритет для тих, у кого є реєстрація. А вже після того, як будуть зараховані всі діти з пропискою в районі навчального закладу, почнеться зарахування інших.

Особливу увагу на «прописку» звертають при прийомі на роботу, оскільки працівники допускаються до матеріальних цінностей, банківської таємниці, конфіденційної інформації. Прописка має значення при розгляді спорів судовими органами, оскільки незалежно від статусу сторони (позивач, відповідач, третя особа, свідок), судову повістку суд направлятиме за зареєстрованою адресою місця проживання. Якщо до вас подадуть позов, суд надсилає повістки за адресою реєстрації. Тож якщо не проживаєте за адресою реєстрації, то можна і не взнати, що розглядається судова справа з вами…

На місцевих виборах люди можуть голосувати тільки в тих населених пунктах, де вони зареєстровані. Необхідність прописки змушує чоловіків «повозитися» і з військовим обліком. Тут є два важливих аспекти. По-перше, всі повістки про призов до армії приходитимуть за місцем прописки. А по-друге, якщо ви стоїте на військовому обліку в якомусь певному військкоматі, то при зміні місця реєстрації вам буде необхідно їхати до військкомату із заявою про реєстрацію на новому місці. У тому військкоматі вас знімуть з військового обліку, а слідом потрібно їхати до військкомату за новим місцем проживання і заново ставати на облік.