Як працюють в Раді нардепи від Вінниччини: аналіз 11-го виборчого округу

Новини Вінниці / Як працюють в Раді нардепи від Вінниччини: аналіз 11-го виборчого округу

Виборчий округ №11 у його нинішніх межах – правобережної Вінниці та частини Вінницького району було створено перед парламентськими виборами 1998 року, які вперше проходили за змішаною пропорційно-мажоритарною системою.

Виборчий округ №11 у його нинішніх межах – правобережної Вінниці та частини Вінницького району було створено перед парламентськими виборами 1998 року, які вперше проходили за змішаною пропорційно-мажоритарною системою.

Тоді в окрузі переміг Ігор Квятковський. У парламенті третього скликання це вже була його друга каденція, перед тим – у ВР другого скликання - Ігор Васильович був народним депутатом від Староміського виборчого округу №49.  

Оскільки інформаційні технології тоді ще не були достатньо розвинені, даних про голосування, депутатські запити та законодавчу активність вінницького нардепа нині на офіційному сайті парламенту немає. Відомо лише, що працював Ігор Квятковський у Комітеті у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, входив до фракції Соціалістичної партії України.

Народним депутатом четвертого скликання від 11-го вінницького округу із 2002 по 2006 рік був Віктор Антемюк. Парламентарій входив до фракції Партії регіонів "Регіони України". Повноважень набув 14 травня 2002 року, припинив повноваження 25 травня 2006-го.

За цей час В.Антемюк із 551 пленарного засідання пропустив 40. Відносно небагато. Даних про виступи нардепа на сайті парламенті немає. Відомо, що за час каденції він подав 50 депутатських запитів. Сам або ж у співавторстві з колегами розробив і зареєстрував п’ять проектів законів та постанов, лише один з яких був ухвалений.

Оскільки парламентські вибори 2006 та позачергові 2007 років проходили винятково за пропорційною системою, у пятому (2006 – 2007 роки) та шостому (2007 - 2012) Вінниця своїх «мажоритарників» у Раді не мала.

А вже у 2012 році в окрузі №11 переміг Олександр Домбровський. Повноважень депутата сьомого скликання він набув 12 грудня 2012 року. Однак, у липні 2013-го О.Домбровського суд позбавив мандата нібито через порушення при встановленні результатів голосування в окрузі. Сам нардеп тоді заявив, що це була помста влади за те, що не хотів входити до фракції Партії регіонів і залишався позафракційним. Відновити депутатські повноваження Олександру Домбровському вдалося тільки після Революції Гідності – 22 лютого 2014 року.

До позбавлення повноважень нардеп від 11-го округу, за даними електронної реєстрації, пропустив 27 засідань із 49. Інформації про його виступи в Раді за цей період немає. Уже після відновлення повноважень О. Домбровський не реєструвався на 33 засіданнях із 72.

Після Революції – до листопада 2014 року він шість разів виступив з місця, подав шість депутатських запитів, був автором або співавтором семи проектів нормативних актів, жоден з яких так і не був ухвалений.

Значно продуктивнішим Олександр Домбровський був за своєї другої депутатської каденції у парламенті восьмого скликання  (27 листопада 2014 - 29 серпня 2019рр). Тоді він входив до фракції Блоку Петра Порошенка, був першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, тривалий час фактично очолював цей Комітет.

За даними електронної реєстрації, із 598 пленарних засідань Олександр Домбровський пропустив 120. Зате встиг 44 рази виступити з місця та 120 – з трибуни. У восьмому скликанні нардеп від 11-го округу подав 499 депутатських запитів, сам або у співавторстві підготував 178 проектів законів та постанов, 52 з яких стали чинними актами.

Із 29 серпня 2019 року 11-й округ у парламенті представляє член фракції «Слуги народу» Максим Пашковський. Більше половини депутатської каденції у нардепа ще попереду (якщо, звісно, Рада допрацює свій термін), тому говорити про його продуктивність, можливо, зарано. Тим не менш, певні висновки про активність депутата можна робити.

Так, станом на 21 квітня, зі 175 пленарних засідань, за даними електронної реєстрації, Максим Пашковський пропустив лише 13. Виступати депутат, схоже не полюбляє, в офіційній парламентській статистиці значиться тільки дві його промови з місця ще у 2019 році.

За цей час нардеп подав 11 депутатських запитів. Сам та у співавторстві з колегами підготував 26 проектів нормативних актів, із них чинними стали лише шість.

Детально з депутатською діяльністю нардепів від 11-го виборчого округу можна ознайомитись за посиланнями:

Віктор Антемюк

Олександр Домбровський у 7 скликанні

Олександр Домбровський у 8 скликанні

Максим Пашковський

Сергій Маламура

21 квітня, 2021