Як працює «ліфт Зеленського» на Вінниччині? Деталі біографії «пасажирів»

Новини Вінниці / Як працює «ліфт Зеленського» на Вінниччині? Деталі біографії «пасажирів»

У жовтні 2019 року на Вінниччині стартував соціальний проект "ЛІФТ", в рамках якого відбуваються конкурси на посади голів райдержадміністрацій. Понад 200 людей подали свої анкети. Як обирали «пасажирів», окрема історія. Але ж обрали? Хто вони – «нові обличчя» Вінниччини?

У жовтні 2019 року на Вінниччині стартував соціальний проект "ЛІФТ", в рамках якого відбуваються конкурси на посади голів райдержадміністрацій. Понад 200 людей подали свої анкети. Як обирали «пасажирів», окрема історія. Але ж обрали? Хто вони – «нові обличчя» Вінниччини?

Нагадаємо, що «ліфт Зеленського» передбачав не тільки подачу «заявки». Ті, хто подолав два рівні відбору, пройшли співбесіди з головою Вінницької облдержадміністрації Владиславом Скальським. Він, своєю чергою, подав відібрані кандидатури до Офісу Президента та Кабінету Міністрів, далі на них чекала спецперевірка відповідних органів, після чого деяких призначили на посаду.

Та чи змінився кардинально кадровий склад голів РДА при новому президентові та голові ОДА? VinMedia проаналізував список достойників.

Барська РДА – її очолив Дубовий Євгеній Володимирович. До того, як стати головою РДА, він працював в ПрАТ «Барський машинобудівний завод». Представники саме цього ПрАТ масово «балоттувалися» у рядах «Народної партії» ексспікера ВР Литвина до Барської міськради. У 2019-му Дубовий був спостерігачем на виборах від «ЗЕ-команди».

Ще кілька років назад Євгеній Дубовий затято шукав роботу, пробував себе як ФОП. Але знайшов своє покликання головою РДА.

Бершадська РДА - Русначенко Валентин Володимирович. Перед тим, як стати головою РДА, стояв на обліку в центрі зайнятості. Хоча раніше цей «безробітний» досить-таки успішно працював чиновником, головою відділу економічного розвитку Бершадської районної державної адміністрації. Перебуваючи саме на цій посаді, пан Русначенко, як член партії Петра Порошенка, і йшов на вибори у 2015 році до Бершадської міськради.

Вінницька РДА - Демченко Михайло Іванович. Кадр часів Порошенка, призначений ще у грудні 2016-го, після зміни президента став «піонером» Зеленського. Але це так здається, якщо дивитися на головну сторінку сайту райдержадміністрації...

Ще у листопаді 2019-го президент підписав наказ про звільнення М.Демченка, а обов'язки голови виконує заступник Бегус Олег Михайлович, призначений ще у 2015-му - за минулої влади. В категорії "керівництво" прізвище Демченка відсутнє. Проте на головній сторінці він "залишився". 

Гайсинська РДА - Кавун Сергій Миколайович. Працював проректором у Вінницькому кооперативному інституті. Власне, ректором цього закладу був до обрання нардепом Анатолій Драбовський (округ 12, Вінниця). Якось зовсім не дивно, що «зелений ліфт» підтягнув угору колишнього заступника діючого нардепа від «СН».

Але Кавун, окрім близькості до Драбовського, до 2014 року працював начальником оперативного управління Головного управління Міндоходів у Вінницькій області. Викладав Кавун і у ВНАУ, президентом якого є Г.Калетник. Університет на початку 2019-го був двигуном «ЗЕ-команди» на Вінниччині. А у 2018 році Сергій Кавун подавав кандидатуру на посаду оперативного співробітника Державного бюро розслідувань, але не пощастило.

Жмеринська РДА - Ніколайчук Святослав Володимирович. На цю посаду голова ОДА Скальський нібито планував «поставити» свого знайомого зі шкільних років, депутата облради від «Самопомочі» Андрія Ковальова. Проте не вийшло. Останнього чутки тепер пов’язують з розкручуванням анонімного проєкту «Ми-вінничани».

Щодо Ніколайчука, то чинний голова РДА працював директором КП "Жмеринкакомунсервіс". У 2015 році його обрали депутатом міськради від Жмеринської міської організації політичної партії «Наш край», а раніше він побував довіреною особою партії «Народний Фронт». Вже у статусі голови РДА, 9 травня Ніколайчук взяв на таран автомобіль «Москвіч». Не любить пан Ніколайчук «москалів», тільки «Тойоти»…

У Жмеринці пишуть, що кандидатуру Ніколайчука погодила депутатка та очільниця облорганізації «СН» Ірина Борзова.

Іллінецька РДА – посада досі вакантна. Виконує обов’язки людина, призначена ще попередньою владою.  

Калинівська РДА – Дмитрук Олександр Олександрович. Був власником приватного підприємства «ДМТ Груп». Зареєстрованим місцем проживання діючого голови Калинівської РДА є місто Вінниця, а місцем фактичного проживання – місто Ірпінь Київської області. Власниками квартир зазначені інші люди, а у Дмитрука вони перебувають у безоплатному користуванні.

Тривалий час «успішний бізнесмен» працював у податковій міліції Державної податкової адміністрації України у Вінницькій області. Його батько працює головним лікарем Липовецької центральної районної лікарні.

Козятинська РДА – досі обезголовлена, посада керівника вакантна. Виконує обов’язки людина, призначена ще попередньою владою.  

Крижопільська РДА - Скалій Володимир Васильович. До 2014 року він працював заступником селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Крижопільської селищної ради. Фактично, через Скалія проходило чимало закупівель Крижопільської РДА. Різних. «Міцний господарник», нове обличчя…

 Липовецька РДА - Олексюк Тарас Ігорович. Працював в ТОВ «СТАВ Гамалія». У 2015 безуспішно намагався потрапити до Вінницької міськради та до облради від Радикальної партії Ляшка. Тоді цей молодий «радикал» був аспірантом «Київського національного інституту ім. Тараса Шевченка». Хоча Ляшко – не єдиний, до кого прихильний нинішній керівник району.

Наприклад, у 2019 році Тарас Олексюк був у Вінниці довіреною особою Іллі Киви. Власне, Олексюк є головою федерації дворового футболу Вінниччини. І вгадайте, хто очолює цю федерацію на всеукраїнському рівні? Так, все той самий Ілля Кива. Ба, більше, Олексюк є головою Вінницької обласної організації Соціалістичної партії України (під керівництвом Ківи, звісно). 

Літинська РДА - Бевз Михайло Григорович. Проживає в с. Селище Літинського району. Працював Селищанським сільським головою ще з 2006 року.

Могилів-Подільська РДА - Гоцуляк Михайло Іванович. До того працював… заступником голови Могилів-Подільської РДА. Кардинально нова людина, авжеж! До речі, Гоцуляк – керівник ГО «Могилів-Подільська федерація футболу». Ще один «футболіст», як і голова Вінницької РДА Демченко. І якщо сьогодні Гоцуляк є вірним прихильником Зеленського, то у 2015 році він був у команді Порошенка і кандидатом до міськради від БПП. Тоді нинішній голова району сумлінно працював заступником генерального директора ПАТ «Могилів-Подільський машинобудівний завод».

Мурованокуриловецька РДА - Петренко Ярослав Валерійович. Про себе діючий голова РДА пише, що «займався підприємницькою діяльністю, працював в Мурованокуриловецькій РДА». Більше про нього з публічних джерел майже нічого невідомо.

Немирівська РДА – Урбанський Богдан Петрович. Знову черговий «несподіваний» кадр у «колоді» Скальського. До того як стати головою РДА, Урбанський працював… першим заступником голови РДА.

Про інших «ліфтових» кадрів видання розповість згодом.

admin

10 червня, 2020