Як допомогти білченятам-знайдам? У Подільському зоопарку надали рекомендації

Новини Вінниці / Як допомогти білченятам-знайдам? У Подільському зоопарку надали рекомендації

Навесні та влітку на «гарячу лінію» Подільського зоопарку часто звертаються вінничани, які знайшли у лісі безпорадних тваринок. Випадки, коли зустрічаються білченята, які з певних причин опинились без материнської опіки, на жаль, є масовими. Що робити з малюками?

«Подільський зоопарк» підготував деякі рекомендації, які можуть стати у нагоді тим, хто готовий брати на себе відповідальність і особисто доглядати за твариною.

«Однак не поспішайте втручатись у дику природу і забирати малюка додому. Поспостерігайте за ним кілька годин. Якщо протягом цього часу мама білка так і не з’явилась, а малюк залишається без нагляду, візьміть якусь кофтину чи рушник і обережно загорніть малюка. Так вам буде легше тримати знахідку, а білченяті не так страшно», - вказують у звіринці.

Насамперед вдома потрібно буде облаштувати нове житло для маляти. Білченята люблять ховатись, тому застеліть у коробку чи ящик, де житиме тваринка, щось м’якеньке. Зверху покладіть одноразову пелюшку. Малюкам потрібне мамине тепло, тож, покладіть у кубельце і щось подібне до пухнастого м’якенького рядна. Підтримувати тепло в кубельці можна за допомогою маленької грілки з теплою водою. Якщо немає грілки, наберіть теплу воду у пластикову пляшку. Загорніть саморобну грілку у рушник та покладіть до кубельця. 

Далі діємо за алгоритмом.

1. Визначаємо вік тварини. Зверніть увагу, що дитинчата білки народжуються лисими і сліпими, а оченята відкриваються лише на 35-40 день від народження. Новонароджені білченята харчуються виключно маминим молоком. 1. За відсутності мами-білки вигодовують білченят сухим котячим або собачим молоком до 90 днів від народження.

2. Розводять молоко відповідно до рекомендацій виробника. Годувати малюка доведеться з інсулінового шприця без голки. Придбати таке сухе молоко можна в зооаптеках або зоомагазинах. !!! Існує ХИБНА ДУМКА, що вигодовувати білченят можна дитячими сумішами, безлактозним молоком, розведеним козячим молоком, коров’ячим молоком. Однак таке вигодовування може призвести до загибелі тварини.

3. Запобігайте зневодненню організму малечі. Навіть під час вигодовування малечі сухим молоком, давайте йому пити водичку, а інколи – неміцний чай з ромашки.

4. Коли у білченят почнуть жовтіти передні зубки, розпочинайте вводити прикорм. Починати прикорм потрібно з яблука і моркви. Згодом в якості прикорму вводимо горіхи ліщини без шкаралупи. Важливо! Горіхи потрібно купувати в шкаралупі і лущити лише перед вживанням.

5. Коли білченята повністю відмовляться від молока, до їхнього раціону можна додавати несмажене насіння соняшника, гарбуза, горіхи волоські, кедрові, насіння шишок, мед, бублики, галетне печиво, малину, виноград.

6. Категорично заборонено давати білченятам і дорослим білкам горіхи мигдалю. Зашкодити організму цієї тварини можуть також огірки, кабачки, гарбуз. Вживання цих овочів сприяє вимиванню кальцію.

7. Обов’язково потрібно слідкувати за сечовипусканням тварини. Білченята – це діти і вони повинні мочитись при кожному годуванні. Якщо виникають проблеми, то у ветклініці потрібно здати аналіз на наявність сечокам’янної хвороби.

8. Як і новонародженим дітям, білченятам потрібно робити масаж животика перед годуванням. Кругові рухи за годинниковою стрілкою допоможуть шлунку маляти приготуватись до прийому їжі, а, відповідно, і сприятимуть нормальному травленню та випорожненню кишківника.

9. Щоденно протирайте статеві органи малят змоченим ватним диском, адже в дикій природі мама їх вилизує.

10. Якщо ви помітили, що вашому малюку важко пересуватись, погано працюють кінцівки, то це може свідчити про брак кальцію в організмі. У такому випавдку обов’язково зверніться до ветеринара. Спеціаліст зробить усі необхідні призначення.

11. Після того, як ви взяли маля в свою родину і виростили його, в жодному випадку не відносьте його в ліс чи парк. Не залишайте його там самого. Тепер йому без вашої допомоги не вижити.