Вважаючи себе ошуканими забудовником Адамчуком, вінничани почали писати заяви до поліції та прокуратури

Новини Вінниці / Вважаючи себе ошуканими забудовником Адамчуком, вінничани почали писати заяви до поліції та прокуратури

На початку 2020 року вінничани вклали кошти у будівництво житла у ЖК «Джерельний», розташованого у Х мікрорайоні «Вишеньки». Інвесторам обіцяли, що вселяться не пізніше 3-го кварталу наступного року. Однак, через те, що будівництво просувається занадто повільними темпами, деякі вкладники у 2023 році звернулись до правоохоронних органів із заявами про шахрайство з боку забудовника. «Джерельний» як і зо два десятки інших об’єктів пов’язують з відомим вінницьким підприємцем Володимиром Адамчуком. Схеми будівництва нагадують «фінансові піраміди», тому складно прогнозувати реальні строки здачі в експлуатацію та результат, який у підсумку отримують інвестори.

Асоціація з Адамчуком проти недобросовісних забудовників

Влітку 2020-го відбулось засідання створеної за два роки до того ГО «Асоціація забудовників Вінниці». Окрім обрання голови, на зібранні виступив член організації, власник будівельної фірми «AVM Development» Володимир Адамчук, який підкреслив, що асоціація допоможе не лише потенційним покупцям нерухомості, а й самим забудовникам. Як дорадчий орган.

«Асоціація потрібна вінничанам, які планують купувати, наприклад, квартиру. Вони зможуть тут отримати консультацію та достовірну інформацію про забудовника. Для Вінниці така організація – новинка. Але я, як забудовник з 20-річним стажем (з успішно зданими об’єктами не лише у Вінниці, а й в Ужгороді, Дніпрі, Запоріжжі), знаю, що такі Асоціації утворюються в багатьох містах. Тому, коли мені запропонували долучитись, я одразу погодився. Нашій компанії склали перелік документів для перевірки, ми їх надали. І моя присутність тут свідчить про те, що всі об’єкти нерухомості в порядку», - зазначив тоді Володимир Адамчук.

Обговорювалась на зібранні і тема шахрайства та недобросовісних забудовників.

«Люди все життя складали гроші, щоб придбати квартиру. Деяким до 12 років обіцяють, що житло буде здано. Майже ніхто не розуміє, куди треба звертатися за допомогою від шахраїв. Якщо вінничани знатимуть, до яких надійних забудовників варто йти, вони не потраплятимуть у такі пастки. Матимуть гарантії, що не залишаться без житла або не отримають квартиру, яка не відповідатиме нормам будівництва», – зауважив на засіданні Валерій Сорока, якого представили на засіданні як активіста.

Фатум у тому, що за 2,5 роки люди вважають себе ошуканими через те, що вклали кошти у об’єкт, який пов’язують з В.Адамчуком. 

Через півтора року після обіцяної здачі в експлуатацію

Як розповіли NaПарижі інвестори «Джерельного», попередньо їм гарантували житло у ЖК, де мало бути 9 трьохповерхових будинків, два дитячі майданчики, парковки, власна інженерна інфраструктура, газо-, водопостачання та каналізація до осені 2021-го, коли можна буде вселятися. Так, більшість житла в Україні будується по-сірому. «Джерельний» - не виключення. У власників земельних ділянок люди купували «частки» – наділи, щоб потім – після завершення будівництва стати власником певної долі спільного будинку. 

Втім, у тому ж 2021 році плани забудовника змінились. По-перше, він почав зводити 10-ий будинок на території, де передбачався дитячий майданчик. На цьому загальне будівництво фактично зупинилось. Про попередньо обумовлені терміни перестали згадувати. Коли ріелтерам інвестори почали «ставити питання» про терміни, то наприкінці 2021 року домоглися зустрічей з одіозним бізнесменом В.Адамчуком, юристами та фахівцями в інших сферах. На одному з таких зібрань Володимир Миколайович визнав, що є фактичним забудовником, хоча угоди інвестори підписували з іншими. Також на початку 2022-го бізнесмен обіцяв надати чіткий план виконання робіт з датою їх завершення.

«Переговори» із забудовником закінчувались обіцянками завезти матеріали, бригади… Потім протягом тижня на будмайданчику відмічалось деяке пожвавлення. І знову «штиль». Як виявилось, будівельники теж опинились у хиткому стані. Підрядникам обіцяли розрахуватись квадратними метрами у новобудовах. Однак, через постійне гальмування ніхто нічого не отримував.

У 2022 році почали закриватись офіси агенції нерухомості, які продавали житло та були містком із забудовником, через який власникам майбутніх квартир передавали чергові обіцянки. На той час інвестори переконалися, що нічого з обіцяного В.Адамчуком не виконано. Наприкінці минулого року вкладники у забудову «Джерельного» почали скаржитись у всілякі інстанції - до місцевої влади, прокуратури та поліції.

Однак, звісно, у десятці заяв про шахрайство не вказується прізвище бізнесмена, адже формально з ним угоди не підписувались. Наразі претензії висуваються до колишніх власників землі, ріелтерів. Навіть у випадку судового процесу та доведення вини за ґратами опиняться формальні виконавці.

Між іншим, серед інвесторів «Джерельного», які вважають себе ошуканими, є родини захисників, які нині воюють на східному фронті.  

Будинки серед багнюки

Як нині виглядає «Джерельний»? Від Барського шосе у глиб веде тоненька «розбита» вулиця Джерельна, ліворуч від якої розташовано десять будинків на 240 квартир. Навколо багнюка, калюжі, залишена напризволяще техніка, бетонні кільця…

Жодного з будинків не газифіковано. Пофарбовані у жовтий колір труби на фасаді будинків свідчать про те, що частину робіт виконано. Проте немає загального газогону з «проколом» під Барським шосе, де він має з’єднуватися з мережею. Відсутні системи водопостачання та водовідведення, а також електрифікація. Внутрішні роботи у будинках частково виконані, однак стан штукатурки після зими без опалення може бути незадовільним.    

До речі, внутрішні роботи тривають лише у декількох будинках. Ще мешканцям обіцяли встановити котли. Поки вони є лише для третини квартир.

Без опалення декі будинки почали ззовні зіпсуватись. В окремих протікає дах, тому у під’їздах збирається вода.

«Фінансова піраміда» у вигляді будівельної «імперії»

Будівельна «імперія», яку пов’язують з В.Адамчуком, відомим також через балотуванням від забороненої нині партії «Соціалісти» у 2015 році до обласної та міської рад, нині налічує близько 20 об’єктів на різних етапах будівництва.

Якщо до «Джерельного» потрібно провести комунікації, побудувати каналізаційну станцію, завершити внутрішні роботи та зробити благоустрій, то на вул. Мури у центрі міста лише заливають фундамент. А ще є безліч недобудів на «Слов’янці» - на вул. Майбороди, Л.Ратушної, акад. Павлова, Трамвайній, а також на «Свердловському» масиві, Царському селі, Замості.

Тому загальна кількість інвесторів, які вважають чи вважатимуть себе ошуканими, вираховується сотнями якщо не тисячами. У будь-який момент люди, які втомились від очікування житла, можуть «вибухнути», адже не всі купують нерухомість, щоб вкласти гроші та перепродати її. Левова частина чекає на заселення.

На сьогодні «імперія» працює за сталою схемою із власниками ділянок, ріелторами, будівельниками, юристами з одного боку та інвесторами, або вкладниками, з іншого. Перші переконують у принадах, імітують роботу, а другі вкладають кошти та чекають… Зазвичай так працює фінансова піраміда.    

Ігор Заіковатий

19 лютого, 2023