Володимир Зеленський «запозичив» ідею зі «Слугою народу» з книги, яку надрукували у Вінниці

Новини Вінниці / Володимир Зеленський «запозичив» ідею зі «Слугою народу» з книги, яку надрукували у Вінниці

У Києві кепкують з «вінницьких». Нібито саме люди з Вінниці нині займають ключові посади у державі. Жартував і відомий комік, а тепер кандидат у президенти Володимир Зеленський. Хоча це і перебільшення, проте саме шоумен «запозичив» ідею сценарію серіалу «Слуга народу» і «походу» у політику у вінницького письменника Василя Рудика, який у 2001-ому надрукував однойменне жартівливе оповідання.

У Києві кепкують з «вінницьких». Нібито саме люди з Вінниці нині займають ключові посади у державі. Жартував і відомий комік, а тепер кандидат у президенти Володимир Зеленський. Хоча це і перебільшення, проте саме шоумен «запозичив» ідею сценарію серіалу «Слуга народу» і «походу» у політику у письменника Василя Рудика, однойменне жартівливе оповідання якого у 2001-ому вийшло з друку у Вінниці.

Гуморити на Вінниччині завжди вміли. У Хомутинцях під Калинівкою, що на Вінниччині, народився лікар, поет і перекладач Степан Руданський. Через жартівливі твори митця в районі щорічно проводиться  Всеукраїнський фестиваль гумору та сатири ім. Руданського. За дивним збігом обставин чи іронією долі саме очільник політпартії «Слуга народу» Іван Баканов ще до початку політичної кар’єри – у 2013 році - заснував ТОВ «Квартал 95» саме в Калинівці.

На той час у більшості навіть районних бібліотек можна було знайти книги, надруковані у Вінниці. Можливо саме там потрапило на очі столичним бізнесменам творення місцевих «нерозкручених» авторів.

Киянка Наталія Григорович 22 березня написала у Facebook про те, що випадково до її рук потрапила книжка Василя Рудика «Слуга народу», яка видана у Вінниці 2001 року, а написана автором у 1992-му.

«Головний герой Безродько Милян – простий селянський син, з амурним досвідом, колгоспною кар’єрою, тягою до влади, вірою в апокаліптичну справедливість. Словом, усе як в кіно! І в телесеріалі, який ніби придумав «95-й квартал» за гроші Коломойського», - зазначила жінка.

Дивна випадковість… Словосполучення «слуга народу», зрозуміло, вигадав не вінницький письменник. Його приписують ще давньогрецьку філософу Сократу. За радянські часи друкувалися кілька книг з аналогічною назвою, але іншим змістом. Більш того, у 1991-му році при останніх променях перебудови вийшла 3-хвилинна стрічка-«фітіль» з назвою «Слуга народу» про чиновника, якого родина змусила відмовитися від звільнення з відповідальної посади, оскільки вони не звикли до злиднів. А пояснював чиновник підлеглим зміну своєї думки, чому залишається на посаді, тим, що «народ» його вмовляє.

Проте рудиківський селянин Безродько дуже нагадує телевізійного вчителя Голобородька, якого в однойменному серіалі зіграв нинішній кандидат у президенти Володимир Зеленський. Звісно сам актор міг і не здогадуватися, що має справу з тим, що може розцінюватися як плагіат. Це питання до авторів сценарію й ідеї.

Щодо Василя Рудика, то чи має підстави журналіст і письменник вимагати компенсацію за використання образу його головного героя? Можливо, він позиватиметься до команди Зеленського через «запозичення» без його згоди.  

До речі, це не перше «запозичення». Головний художник студії Українського батального мистецтва Артур Орльонов подавав позов до телерадіокомпанії «Студія 1+1» на ТО «Квартал 95», які є авторами серіалу «Слуга народу». Митець стверджував, що у стрічці незаконно використана його картина «Бій під Берестечком». Він вимагав компенсації у розмірі 31 млн грн. через порушення авторських прав.

На сайтах художника зазначається, що використання картин можливо лише за згоди автора, а в нього не питали. Картина митця використовується на заставці до всіх серій «Слуги народу 2. Від любові до імпічменту». Відсудити гроші художник так і не зміг. Суди на боці більш відомого шоумена.

Олег Верлан

25 березня, 2019