Внаслідок інсульту у Вінниці помер відомий скульптор Володимир Заєць (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Внаслідок інсульту у Вінниці помер відомий скульптор Володимир Заєць (ВІДЕО)

В реанімації обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. Ющенка у Вінниці лікарі не змогли врятувати життя відомому українському скульптору по дереву Володимиру Зайцю. Зазначають, що перед смертю митець переніс інсульт.

У реанімації обласної психоневрологічної лікарні ім. акад. Ющенка у Вінниці лікарі не змогли врятувати життя відомому українському скульптору по дереву Володимиру Зайцю. Зазначають, що перед смертю митець переніс інсульт.

Житлеь села Затоки Барського району Володимир Заєць був знаним фахівцем із різьблення по дереву. Його роботи нині прикрашають не тільки село та райцентр, а багато куточків України.

Неодноразовий рекордсмен «Книги рекордів України» у 2014-му він із стовбура витесав портрет Тараса Шевченка, а на початку 2020 року зробив вертеп із естрадною зіркою Олегом Винником.

Всі, хто був знайомий з творчим доробком скульптора, відзначають його почуття гумору, яке пронизувало роботи. Володимир Заєць міг вразити кумедними прототипами акторів, політиків та казкових персонажів.

Був він і майстром мініатюр…

«Не встиг доробити у селі скульптуру «змореному мужичку». У селі є перехрестя, яке у народі назвали «останнім прихисток п’яниці». На цьому місці раніше знаходилась місцева пивна. А ще, так і не закінчив ланцюгову скульптуру з копійок. Є такий вислів у народі: «Не суй свої п’ять копійок». А Володя у цьому побачив щось своєрідне. Почав збирати у людей «п’ятаки». Поєднував їх між собою, наче ланцюг. І згодом вийшла скульптура у формі спірально-образної ялинки. Він на зимові свята навіть виставив у центрі. Але хотів удосконалити. Продовжував збирати копійки, на яких люди могли залишати свої авторські пам’ятки. А потім на основі скульптури зробити фонтан. Не встиг…», - розповідає Вінниця.info друг та колега померлого Юзеф Козловський.

Спільнота скульпторів та художників України сподівається, що мешканці Затоки та місцеві очільники увіковічнять пам'ять про свого знаменитого земляка. У селі створять парк-музей його скульптур.

Редакція висловлює співчуття рідним, близьким, друзям та колегам митця.

Олеся Рудницька

18 листопада, 2020