Влада Вінниччині прагне отримати статус зони стихійного лиха для області

Новини Вінниці / Влада Вінниччині прагне отримати статус зони стихійного лиха для області

Через тривалу засуху на Вінниччині більшість аграріїв втратили свої врожаї. Тому, Вінницькою обласною державною адміністрацією було прийнято рішення ініціювати перед Кабінетом міністрів України розгляд питання про визнання регіону зоною стихійного лиха у зв'язку зі значною втратою врожаю.

Через тривалу засуху на Вінниччині більшість аграріїв втратили свої врожаї. Тому Вінницькою обласною державною адміністрацією було прийнято рішення ініціювати перед Кабінетом міністрів розгляд питання про визнання регіону зоною стихійного лиха у зв'язку зі значною втратою врожаю.

Як повідомила пресслужба Теплицької РДА, посилаючись на дані департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, у результаті тривалої посухи та спекотної погоди в більшості південних і багатьох центральних районах Вінницької області посіви кукурудзи і соняшнику в даний час знаходяться в критичному стані. Встановлено, що потенційна врожайність кукурудзи на площах, які збереглися і сформували качан, знаходиться в межах 17-22 ц / га, соняшнику - 8-13 ц / га.

За підрахунками профільних фахівців, втрати врожаю зерна кукурудзи в поточному сезоні складуть до 40% від прогнозованого виробництва. Також під загрозою і урожай інших культур пізньої групи (соя, соняшник, цукрові буряки), втрати яких прогнозуються в межах 25-30%.

Як зазначається, встановлення статусу зони стихійного лиха дозволить, зокрема, пролонгувати банківські та товарні кредити для постраждалих аграріїв.

Ірина Заіковата

9 вересня, 2020