«Влада сьогодні фактично змушує людей до продажу землі!» - Володимир Гройсман на зустрічі з фермерами

Новини Вінниці / «Влада сьогодні фактично змушує людей до продажу землі!» - Володимир Гройсман на зустрічі з фермерами

У рамках візиту на Вінниччину Володимир Гройсман ознайомився із роботою місцевого фермерського господарства «Агро-Дар», а також зустрівся із фермерами.

У рамках візиту на Вінниччину Володимир Гройсман ознайомився із роботою місцевого фермерського господарства «Агро-Дар», а також зустрівся із фермерами.

На зустріч із прем’єр-міністром України (2016-2019 рр) і лідером партії «Українська Стратегія Гройсмана» зібралися сільгоспвиробники та працівники господарств. Присутні підняли питання необхідності підтримки фермерства з боку держави, цінову політику. Окремо говорили про ринок землі, який стартував із 1 липня, а також про ризики, які виникли у зв’язку з цим.

«Я – абсолютний противник такого ринку землі, який вони ухвалили через український парламент, – зазначив Володимир Гройсман. – У тому форматі, який є зараз, його ні в якому разі не можна залишати до 2024 року. Інакше – усі фермери під загрозою. А якщо ви під загрозою – то і громади під загрозою. Люди будуть вимушені їхати працювати за кордон. Але думаю, що до 2024 року у нас має вистачити зусиль, щоб це зупинити».

Володимир Гройсман наголосив, що базовим у реформі ринку землі має бути фермер. Він має отримувати довготривале пільгове кредитування під 2,5% для купівлі землі. Гроші для цього мають накопичуватися у Пенсійному фонді. Для такої моделі треба поєднати земельну реформу із пенсійною (накопичувальна система)  і внести відповідні зміни до законодавства.

«Тобто ви йдете у Пенсійний фонд, в якому накопичувалися кошти, берете там кредит на 20-25 років. Таким чином задоволені будуть усі: і фермери, і пенсіонери. Фермер платить 3,5% кредиту, а 7% може компенсовувати держава. Це абсолютно нормальна і прийнятна модель. Але навряд чи нинішня влада це зрозуміла, – каже Володимир Гройсман. – Влада сьогодні фактично змушує людей до продажу землі! Вони роблять усе, щоб людям тримати землю було невигідно».

Ухвалений закон про ринок землі зробить людей біднішими. Наступним кроком влади, на переконання Володимира Гройсмана, буде підвищення податків. Він наголошує що це все треба зупинити до 2024 року, коли в Україні буде дозволено купувати землю великим підприємствам.

«Глобально дуже багато проблем. Я вже не кажу про те, що в освіті усе зупинилося, в медицині усе зупинилося, децентралізацію  – згортають. Перед нами – величезні виклики. Тому кожен із вас має бути активним. Якщо структура парламенту зміниться у 2023 році, у нас буде два місяці щоб зупинити цей закон», – зазначив Володимир Гройсман.

Нагадаємо, 22-23 липня Володимир Гройсман перебуває із візитом на Вінниччині. Разом з мером Вінниці Сергієм Моргуновим він побував на будівництві міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги № 2. Наразі триває завершальний етап будівництва та облаштування медзакладу. Здати об’єкт в експлуатацію планують до кінця року. На сьогодні вже готові до експлуатації операційні, кабінет КТ, пральні, дезінфекційні кімнати, кімнати з протишоковою терапією для постраждалих у ДТП.

Разом з міським головою Сергієм Моргуновим та головою облради Вячеславим Соколовим В.Гройсман зустрівся з випускниками шкіл Вінниччини, які отримали 200 балів на ЗНО.

Цього року на Вінниччині 12 «200-бальників»: дев‘ятеро – з Вінниці, а троє - з Бару, Калинівки і Могилева-Подільського.

Спілкувались посадовці про те, чим вони живуть і цікавляться, про їхні найближчі плани й бачення майбутнього. Наука, ІТ, бізнес і маркетинг, молекулярна біологія – ці сфери цікавлять вінницьких «200-бальників». Хлопці та дівчата справили на враження – вони дуже цілеспрямовані і мають власну позицію. Випускникам вручили премії і пам’ятні подарунки - ексклюзивні видання книг «Вінниця - історія іншого часу» та «Визначні пам‘ятки Вінниччини».

Також у перший день перебування Володимир Гройсман відвідав будівельний майданчик компанії HEAD Group, яка на території індустріального парку будує завод. Він дозволить створити понад 1000 робочих місць, а бюджету міста отримати додаткові надходження.

Ідея створення потужностей у Вінниці розроблялась командою ще з 2008 року, коли Володимир Борисович був мером Вінниці. Місто не збавляє обертів та залучає нових інвесторів, створивши вже три індустріальні парки.