Вінницький «стіл Петлюри» повернуть до міста наприкінці року

Новини Вінниці / Вінницький «стіл Петлюри» повернуть до міста наприкінці року

Раритетний стіл, за яким сторіччя тому працював один з очільників УНР Симон Петлюра, а останнім часом він зберігався у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, невдовзі повернуть до Вінниці. Наразі він перебуває на реставрації у Києві. Після закінчення робіт стіл не тільки оновиться. Майстри мають замінити окремі деталі, які в оригінальному вигляді не підлягають відновленню.

Раритетний стіл, за яким сторіччя тому працював один з очільників УНР Симон Петлюра, а останнім часом зберігався у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, невдовзі повернуть до Вінниці. Наразі він перебуває на реставрації у Києві. Після закінчення робіт стіл не тільки оновиться. Майстри мають замінити окремі деталі, які в оригінальному вигляді не підлягають відновленню.

Знаменитий дерев’яний стіл з елементами масонів належав родині Ґрохольських. Але нині його ототожнюють саме з Петлюрою. Так чи інакше, але стіл є унікальним як з історичної, так і мистецької точки зору. Певний час на нього особливо не звертали уваги. Коли все, що пов’язано з часами Української революції початку ХХ сторіччя стало в тренді, про стіл згадали. Через великі габарити він навіть не завжди перебував у експозиції музею.

Наприкінці минулого року було вирішено віддати його на реставрацію фахівцям, аби потім прикрасили відповідну музейну залу чи інший заклад.

«Безпосередньо реставраційними роботами керує завідуючий відділом реставрації Національного реставраційного центру України Олександр Закусило. Можу сказати, що фахівці планують замінити замки та окремі деталі. Повернуть стіл до Вінниці до кінця року. Договір про виконання робіт в нас укладено на рік», - пояснює NaПарижі керівник краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

За словами Катерини Іванівни, наразі йде дискусія, де саме має стояти стіл. Вірогідно його помістять до зали Української революції.

Реставраційні роботи обійшлися обласному бюджету в суму близько 40 тис. грн. Тривалість визначали спеціалісти. За канонами відновлювальних робіт вони щонайменше пів року мають спостерігати лише за тим, як «поводиться» деревина.

Про таємниці цього стола і масонство у Вінниці NaПарижі нашпише згодом.      

Макс Мельник

24 липня, 2019