Вінницький краєзнавець став співавтором історичного дослідження про «батька» сучасної української розвідки

Новини Вінниці / Вінницький краєзнавець став співавтором історичного дослідження про «батька» сучасної української розвідки

Нещодавно на Вінниччині відбулася III Всеукраїнська науково-історична конференція «Постать Івана Виговського в контексті української історії». Історики визначають його не лише як полководця і дипломата, але й батька «прообразу сучасної української розвідки». Захід, на який зібрались науковці зі Львова, Києва, Чернівців, Кам’янця-Подільського та Вінниці, проводили вмісті Бар, що у Вінницькій області.

Нещодавно на Вінниччині відбулася III Всеукраїнська науково-історична конференція «Постать Івана Виговського в контексті української історії». Історики визначають його не лише як полководця і дипломата, але й батька «прообразу сучасної української розвідки». Захід, на який зібрались науковці зі Львова, Києва, Чернівців, Кам’янця-Подільського та Вінниці, проводили в місті Бар, що у Вінницькій області.

Про це повідомляють офіційні джерела.

Містечко Вінницької області обрали для проведення конференції не випадково. Бар був головною резиденцією останніх років життя гетьмана.
Зазначимо, що гетьман був непересічною особистістю, його біографію можна читати, як історичний детектив. Іван Виговський  приймав участь у битвах, підписував угоди, вів дипломатичні переговори, був у полоні та боровся із своїми опонентами, яких нині б називали "сепаратистами". 

Тож історикам під час конференції було про що поговорити, для дискусії запропонували такі теми: «Іван Виговський – староста Барський», «360-та річниця Конотопської битви», «Гетьман Іван Виговський і українська державність», «Історичні джерела роду Виговських», «Еволюція оцінки постаті Івана Виговського в українській історії».

Краєзнавець Євгена Меснянкін провів дослідження на тему: «Гетьман Іван Виговський в контексті твору Української історико-мемуарної прози ХVII-XVІІІ ст. «Літопису» Самійла Величка і офіційної історіографії». Саме ця стаття увійшла до збірки-дослідження.

Повну версію дослідження Євгена Меснякіна можна прочитати тут.

На фото картина сучасного українського маляра-баталіста Артура Орльонова «Битва під Конотопом», центральна фігура Іван Виговський

Марина Карабай

14 січня, 2020