Вінницькі ветерани АТО зняли проморолік на підтримку ідеї створення меморіалу на місці масового поховання вояків Української Галицької армії

Новини Вінниці / Вінницькі ветерани АТО зняли проморолік на підтримку ідеї створення меморіалу на місці масового поховання вояків Української Галицької армії

Понад рік тому у Вінниці знайшли підтвердження того, що неподалік житлової забудови та 45-го заводу існувало масове захоронення воїнів Української Галицької армії (УГА). Саме тоді і виникла ідея меморіалізації ділянки. Втім, за цей час питання не зрушило. Аби його пришвидшити, вінницькі атовці вирішили провести PR-кампанію.

Нагадаємо, що у травні 2020 року NaПарижі писав про те, що у Вінниці сторічне кладовище перетворять на територію багатоповерхівок поблизу вулиці Стрілецької. Проте вже у вересні 2020-го археологи заявили про знайдені на вулиці Стрілецькій у Вінниці рештки та найбільше на теренах України кладовище українських вояків.

Понад сто років тому, а саме у 1919 році, у Вінниці біля військових казарм на сучасній вулиці Стрілецькій знаходився військовий цвинтар, на якому в період епідемії тифу поховали кілька тисяч вояків Української Галицької армії та армії УНР. Орієнтовно кладовище займало близько 1 га.

Тоді директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен поясняв, що «у розпал епідемії плямистого тифу на Поділлі станом на січень 1920 р. у шпиталях Вінниці та міських околицях перебувало 8 743 вояки, з яких близько 90% померли», але «скільки з цих майже 9 тисяч військових поховано тут – невідомо, адже існували інші місця поховань».

За запрошенням комунального підприємства спеціалісти Львівського меморіально-пошукового центру «Доля» досліджували територію колишнього цвинтаря. Кілька шурфів вже підтвердили існування як поодиноких, так і колективних захоронень. 

Тоді казали, що є всі підстави для створення на цьому місці великого меморіального комплексу із залученням Національного інституту пам’яті, місцевої влади Вінниці, Львова, Тернополя та інших міст Західної України, оскільки існують чіткі підтвердження, що саме тут найбільше поховання українських вояків УГА та армії УНР із всіх існуючих.  

Минув рік.

Наразі вінницькі ветерани АТО-ООС вважають, що історична справедливість має бути відновлена, тому розробили проєкт створення меморіальної зони на місці кладовища та зняли у підтримку ідеї проморолик. Його презентують у «Ветеранському просторі» (вул..Єрусалимка, 8) 22-го вересня о 14.00.

Олеся Рудницька

20 вересня, 2021