У Вінниці сторічне кладовище перетворять на територію багатоповерхівок. Які таємниці ховаються під землею? (ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці сторічне кладовище перетворять на територію багатоповерхівок. Які таємниці ховаються під землею? (ВІДЕО)

Понад сто років тому, а саме у 1919 році у Вінниці блія військових казарм на Стрілецькій знаходився військовий цвинтар, на якому в період епідемії тифу поховали кілька тисяч вояків УГА та УНР. Однак факт давнього захоронення не збентежив приватну фірму "Особняк центр", що викупила територію площею 7, 14 га у Міністерства оборони й замість могил побудує багатоповерхівки.

Понад сто років тому, а саме у 1919 році, у Вінниці блія військових казарм на сучасній вулиці Стрілецькій знаходився військовий цвинтар, на якому в період епідемії тифу поховали кілька тисяч вояків УГА та УНР. Однак факт давнього захоронення не збентежив приватну фірму "Особняк центр", що викупила територію площею 7,14 га у Міністерства оборони й замість могил побудує багатоповерхівки.

Згідно відео розміщеного на YouTube каналі активістки Таїсії Гайди, у 1919 році тиф починає повально “косити” дві військові формації: Армію УНР та Українську галицьку армію. Вояки майже були позбавлені можливості повноцінно лікуватися.

“Все місто перетворюється у величезний шпиталь і, на жаль, величезний цвинтар. Два наймасовіші поховання вояцтва, яке гинуло від тифу, - це територія цвинтаря на вулиці Стрілецькій (наразі це промислова зона 45-го заводу - ред.) та поблизу психоневрологічної лікарні,” - розповів очільник “Центру історії Вінниці” Олександр Федоришен.

Однак, зараз від місця масових поховань, від могил на цвинтарі не залишилось й сліду. Тепер цю територію займатимуть шість багатоповерхових будників приватної фірми "Особняк центр", що віддаватиме 10% від продажу кожної з квартир Міністерству оборони, як платню за землю. Однак, чи безпечно було чіпати могили померлих від тифу? І про вшанування пам'яті загиблих забули...

Ірина Заіковата

14 травня, 2020