Вінницькі податківці викрили схему ухилення аграріїв від оподаткування

Новини Вінниці / Вінницькі податківці викрили схему ухилення аграріїв від оподаткування

На Вінниччині агрофірму підозрюють в ухилянні від сплати податків через застосування схеми закупки товару у нібито підприємців, які можуть бути фіктивними. Проаналізувавши експорт сої компанією у 2020 році, податківці кажуть, що схема дозволила уникнути виплати до бюджету майже 5 млн грн.

«Співробітниками відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом викрито схему легалізації сільськогосподарської продукції невідомого походження, яка експортувалась за межі митного кордону України, та встановлено факти ухилення від сплати податку на прибуток СГД - експортером із залученням підконтрольних фізичних осіб – підприємців», - вказують у пресслужбі ГУ ДПС у Вінницькій області.

Так, в ході відпрацювання ТОВ “В”, яке протягом 2020 року здійснило експорт сої, встановлено придбання вказаної сільськогосподарської продукції у фізичних осіб – підприємців, за відсутності документів на походження сільгосппродукції та її транспортування на адресу товариства. Загальна сума виплачених доходів ФОПам становила понад 26 млн грн.

Слід зазначити, що ФОП-и перебували на спрощеній системі оподаткування (платники єдиного податку 2 групи), мали незначний термін діяльності від реєстрації до закриття, не мали трудових ресурсів та виробничих факторів. Податківці мають сумнів, що ці підприємці насправді постачали сою, підозрюючи, що створені були фіктивно.

«Таким чином, вищезазначені операції з оформлення поставки сільськогосподарської продукції, проведені за участі підконтрольних фізичних осіб-підприємців, призвели до легалізації с/г продукції невідомого походження, яка в подальшому була вивезена за межі митної території України, з паралельним необґрунтованим формуванням витрат ТОВ “В”, що призвело до нанесення збитків бюджету у вигляді заниження податку на прибуток (орієнтовна сума 4,7 млн грн)», - зазначають у податковій.

Макс Мельник

7 лютого, 2022