Вінницькі онкологи лікують колоректальний рак за допомогою "дбайливої" лапароскопії

Новини Вінниці / Вінницькі онкологи лікують колоректальний рак за допомогою "дбайливої" лапароскопії

Ера розвитку ендохірургічного напрямку, частиною якого є лапароскопія, розпочалася вже давно, однак в онкології лапароскопічні операції досі інноваційний спосіб. В Подільському регіональному центрі онкології його активно застосовують вже кілька років для лікування більшості онкологічних захворювань.За словами головного лікаря онкоцентру Володимира Шамрая  лікарня має достатню кількість базового високотехнологічного лапароскопічного устаткування для впровадження у практику малоінвазивних технологій.

Діагноз «рак» - це завжди стрес, відчай та розгубленість. В голові безліч питань – від «чому саме я?» і «до якого лікаря звернутися?», «у якій клініці лікуватися?». На початку боротьби із хворобою важливо не лише обрати онколога, якому будете довіряти на всі 100%, а й лікарню - де у нього буде можливість запропонувати всі ефективні, сучасні методи лікування. Наприклад, коли пухлину потрібно оперувати, то операція має бути з мінімальною шкодою для онкохворого і вибір повинен бути не лише з традиційних, відкритих оперативних втручань.

За словами онкохірурга Подільського регіонального центру онкології Юрія Демиденка, менш травматичною операцію можна зробити лапароскопічним методом. Це  сучасна методика хірургічного лікування, яка не поступається онкологічною результативністю і дозволяє пацієнтам швидше стати на ноги, повернутися до буденного життя, вийти на роботу.

«Відкриті операції – коли хворим роблять зовнішній розріз, неминуче пов'язані з травмою судин, нервів, м'яких тканин, що в післяопераційному періоді призводить до інтенсивного болю, анемії, а часом і до ускладнень. Однак, якщо у пацієнта не має протипоказань, або коли новоутворення діагностовано на ранніх стадіях, пухлину можна видалити лапароскопічним шляхом. Під час операції роблять невеликі (0,5-1,5 см)  проколи, через які водиться оптика і спеціальні тонкі хірургічні інструменти. Щоденна практика показує, що лапароскопічний метод має цілий ряд незаперечних переваг: невеликі розрізи, відтак обсяг пошкоджень невеликий, менша втрата крові, мінімум рубців і болю після операції, відносно швидке післяопераційне відновлення, коротші терміни госпіталізації», - наголошує Юрій Демиденко.

Ера розвитку ендохірургічного напрямку, частиною якого є лапароскопія, розпочалася вже давно, однак в онкології лапароскопічні операції - досі інноваційний спосіб. В Подільському регіональному центрі онкології його активно застосовують вже кілька років для лікування більшості онкологічних захворювань.За словами головного лікаря онкоцентру Володимира Шамрая, лікарня має достатню кількість базового високотехнологічного лапароскопічного устаткування для впровадження у практику малоінвазивних технологій.

«Крім сучасного лапароскопічного обладнання та інструментів, які забезпечують надійність і якість операції у ПРЦО, на щастя, працюють високої кваліфікації лікарі, які бажають опановувати нові методи, що з’являться у світі. Ентузіастів, які намагаються чогось досягнути у своїй спеціальності, у нашому онкоцентрі багато. Вони їздять за кордон, зокрема в Ізраїль, Німеччину, де переймають досвід та удосконалюють лапароскопічні технології. Адже добре розуміємо, щоб бути кращими, треба вчитися в найкращих», - зазначає Володимир Шамрай.

Одні із найпоширеніших операцій лапароскопічним методом у Подільському регіональному центрі онкології, каже Юрій Демиденко, є втручання з приводу колоректального раку (злоякісна пухлина товстого кишечника і прямої кишки - ред).

«Колоректальний рак – це один із найпоширеніший типів раку в усьому світі. На нього можуть захворіти люди будь-якого віку, однак найбільше у групі ризику чоловіки і жінки від 50 до 70 років. Статистика показує, що на ранній стадії захворювання хірургічне лікування даного захворювання дозволяє в 90% випадків повністю перемогти хворобу. Онкохірурги нашого ПРЦО проводять операцію щадним лапароскопічним методом, якщо при встановленій стадії це є можливим. Крім того, лікарі завжди намагаються зберегти пацієнтам нормальне фукнціоніровання кишечника», - зазначає Юрій Демиденко.

На сьогодні в світовій хірургії лапороскопічний метод є найефективнішим в хірургічному лікуванні та вважається «золотим стандартом».

«Виконуючи операцію лапароскопічним методом, хірург бачить її хід на екрані під багатократним збільшенням, чого не можна зробити під час відкритої операції, коли все на ощуп. Таким чином, лікар має повний зоровий контакт з операційним полем, що дозволяє виконати максимально точні маніпуляції (видалити повністю пошкоджений орган пухлиною і лімфовузли поруч з нею, а при необхідності видалити метастази). Потім ці пухлини поміщаються в спеціальні мішечки-контейнери та видаляються, а це дозволяє запобігти рецидиву захворювання. Повторюся, що неможливо порівняти якість життя після звичайного оперативного втручання з операцією через проколи. Для одужання після лапароскопії, як правило, необхідно кілька днів. Хоча повне відновлення залежить від власних сил організму і обсягу операції»,- каже Юрій Демиденко.

При цьому онкохірург наголощує, що лапароскопія – це не операція, а це доступ до операції. Що краще для онкоодужуючого – лапароскопія чи відкрита операція в кожній конкретній ситуації обирається індивідуально з урахуванням проведеного обстеження.

«У Подільському регіональному центрі онкології підбір лікування обирає не один лікар, а мультидисциплінарна команда з урахуванням стану здоров’я пацієнта та поставленого точного діагнозу. Слід розуміти, що  лапароскопія підходить не всім», - каже  онкохірург Юрій Демиденко.

Більше шансів у пацієнта уникнути масштабної операції при видалені ураженної частини органу пухлиною лапароскопічним шляхом, тоді коли рак виявлений на ранніх стадіях.

«Оперативні втручання раннього колоректального раку  у нас в онкоцентрі вийшли на лапароскопічний етап, відкриті операції робляться значно рідше. При цьому пройти банальне на перший погляд профілактичне обстеження, яке дозволить побачити злоякісний процес на початковому етапі, більшість з наших вінничан не хоче. Хоча всі знають, що профілактика дешевша за лікування, і вона допомагає уникнути ускладнень, а часом рятує життя», - зазнає  Юрій Демиденко.

Безпідставно вважати що онкодіагностика – це завжди дорого і складно. Це точно не у всіх випадках, уточнює Юрій Демиденко. Наприклад, колоректальний рак можна діагностувати в ході рутинної перевірки, найчастіше застосовується колоноскопія з біопсією та аналіз на приховану кров.

«Відеоколоноскопія вважається найбільш ефективним методом діагностики та профілактики колоректального раку. Процедуру  може виконати лікар-ендоскопіст, який вводить гнучкий ендоскоп з оптичним волокном через анальний отвір в товсту кишку. Цей аналіз дозволяє побачити пухлину, видалити маленькі поліпи або взяти пробу (біопсію) пухлини, щоб відправити її на патологічний аналіз. Колоноскопія в якості профілактики рекомендована усім віком понад 45 років. Це забезпечить  раннє виявлення та своєчасне видалення доброякісних поліпів і злоякісних пухлин на початкових стадіях. Проходити її бажано й тим в кого обтяжена спадковість (наявність захворювань кишківника, насамперед онкологічних, у близьких родичів). Наголошую, що дуже важливо  діагностувати злоякісні новоутворення товстої кишки до моменту проростання у підслизову основу, що дасть змогу їх радикально видаляти ендоскопічними органозберігаючими методами», - зазначив Юрій Демиденко.

Отримати якісне і ефективне ендоскопічне обстеження, а при потребі і лікування, на високому професійному та сучасному рівні вінничани та жителі інших регіонів можуть у Подільському регіональному центрі онкології, що у Вінниці.  Прийти на прийом до лікаря можна за направленням від лікарів з інших медичних закладів так і по самозверненню. Для зручності й аби уникнути черг краще попередньо записатися по телефону : (0432)46-16-27,  32-89-00, або   за посиланням ( http://prco.com.ua/previous-enrollment/) через офіційний сайт ПРЦО.

Саша Григоровська

19 березня, 2020