Вінницьке підприємство незрячих в умовах війни поновлює масове виробництво

Новини Вінниці / Вінницьке підприємство незрячих в умовах війни поновлює масове виробництво

До початку війни продукція Вінницького підприємства Українського товариства сліпих (УТОС) успішно продавалася не лише в Україні, а й далеко за її межами. Зокрема, в Польщі, Сербії, Німеччині, Косово. Проте після 24 лютого виробництво майже зупинили. Тепер вирішили поновити випуск товарів.

Як повідомляє пресслужба Вінницької обласної організації УТОС, у зв’язку із повномасштабним вторгненням Росії виробництво на вінницькому підприємстві незрячих було призупинено. Частково працював лише швейний цех. А також майстри, які підтримували виробничі потужності у необхідному стані. Але із 1 липня підприємство незрячих поновлює масове виробництво продукції.

 

«Поновлюємо випуск насосів «Водолій» для забору води із криниць і водоймищ, поливу городів. Вони користується попитом навіть в деяких країнах Європи. Знову будемо випускати кип’ятильники – причому за усіма нормами ДСТУ.  Дехто купує такі прилади із нержавіючої трубки, у якому зовсім інша тепловіддача; до того ж цей матеріал не передбачений для харчових потреб. А ми використовуємо стандартні трубки із харчового алюмінія. Не забуваємо й про випуск звукових маячків для людей із вадами зору, постільної білизни і спецодягу для працівників», - розповів директор вінницького підприємства незрячих Костянтин Ільницький.   

Він нагадав, що на його підприємстві понад 60% працівників – це люди з інвалідністю.  Загалом тут працює близько 140 осіб. Фахівців не бракує, але матеріальна база, на жаль, застаріла. Костянтин Ільницький неодноразово звертався до керівництва Верховної Ради, Мінсоцполітики і навіть звертав увагу президента України (під час його візиту до Вінниці) щодо необхідності переоснащення підприємств незрячих у різних регіонах. На жаль, допомоги не дочекались.  

«Підприємства незрячих варто переоснащувати, після чого набирати молодих спеціалістів. Це допоможе суттєво покращити їхню конкурентоспроможність. Цим варто зайнятися після завершення війни і подальшого очікуваного притоку до нашої країни іноземних інвестицій. Підприємства УТОС можуть успішно випускати товари народного споживання та витримувати конкуренцію з іншими. Бо для них існують податкові пільги (за користування землею, нульова ставка ПДВ) тощо», - підкреслив К.Ільницький.