Вінницька «Нива» обіцянок: хто більше?

Новини Вінниці / Вінницька «Нива» обіцянок: хто більше?

Раз на рік у фанатів, а вже й керівників вінницького футбольного клубу «Нива» є традиція – вимагати гроші у влади. Замість побудови успішного комерційного клубу дорослі чоловіки вимагають, аби місцева (міська та обласна) влади дали кошти на те, аби самозайняті дорослі люди продовжували робити проект, який сам себе не забезпечує фінансово.

Раз на рік у фанатів, а вже й керівників вінницького футбольного клубу «Нива» є традиція – вимагати гроші у влади. Замість побудови успішного комерційного клубу дорослі чоловіки вимагають, аби місцева (міська та обласна) влади дали кошти на те, аби самозайняті дорослі люди продовжували робити проект, який сам себе не забезпечує фінансово.

Як пише сайт VinMedia, звичайно, подібне явище з точки зору капіталістичної системи має самоусунутись. Але радянські стереотипи про «держава має підтримувати спорт» досі живі навіть у мізках тих, кому ледь за 20 років, хто і наживо ніколи не бачив Радянський Союз.

Так, держава має підтримувати спорт. Аматорський. Не професійний. Професійний спорт – це великі гроші. І це бізнес. Тоді чому влада має підтримувати ТОВ «Нива», а не ТОВ «Ресторани-для-котів»? Останні, до речі, мають більшу потенційну аудиторію у Вінниці.

Єдині за часи Незалежності  вагомі результати вінницька «Нива» показала ще у середині 90-х, коли вийшла до фіналу Кубка України, а потім потрапила у відбір Кубку кубків УЄФА. Все, на цьому футбольні досягнення вінничан закінчились. А останні роки взагалі – місце спорту посіла політика.

Кожну виборчу кампанію хтось із місцевих кандидатів має звичку обіцяти «відродити вінницький футбол».

Особливо футбольно-політичне загострення стало звичним для «Ниви» після 2012 року. Тоді очолюваний Пашою Касановим професійний клуб «розвалився» ледь не посеред футбольного сезону. З клубу пішли тренери, гравці, а згодом і сам клуб припинив існування.

І тоді за справу взялися молоді і не молоді політики.

«У 2014-му ми зареєстрували фонд «Відродження футболу», забрендувати логотип ФК «Нива», але так, щоб не покладати на себе колишні борги клубу», - казав нинішній в.о. президента СФК «Нива» Вадим Кудіяров у інтерв’ю журналістам. Тобто, фактично, створена Кудіяровим ГО «Нива Вінниця» і колишній ФК «Нива», який розвалився у 2012 році, не мали нічого спільного, окрім того, що ГО забрендувала логотип, який належав футбольному клубу.

Кудіяров влаштовував «футбольні марші» задля відновлення «Ниви». Формально, звичайно, він не був організатором заходу, особливо після осінніх виборів 2015 року, коли став депутатом міськради від «Батьківщини» (партію політик вже встиг покинути).

У 2016 році президентом клубу став політик-чекіст, колишній керівник Головного слідчого управління СБУ України, Василь Вовк. Генерал СБУ кілька разів намагався стати народним депутатом, але марно. Одного разу його опонентом на 15 окрузі був і Вадим Кудіяров, з яким разом Вовк і організував «Ниву-В».

– Впевнений, що футбол не потрібно починати з бізнесової складової, - казав Вовк. - Професіоналізм – це коли кожен самовіддано займається своєю справою.

Професіоналізм – це коли кожен якісно займається своєю справою. Принаймні, практика це довела…

Василь Вовк тоді ж зазначав, що «практично усі надходження, рівно як і розходи, будуть у прозорому порядку показані землякам». Але цього, очікувано, не сталось. Та й запальний характер генерала дався взнаки. За кілька років свого футбольного президентства він встиг відзначитись у ряді скандалів, особливо через свої висловлювання. Наприклад, звинувачення арбітрів і суперників у змовах.

Хоча, як потім виявилося, і саме керівництво «Ниви» підозрювали у домовленостях стосовно результатів матчів. У травні 2018 року Нацполіція розказала про масштабну спецоперацію у справі про футбольну корупцію. Міністр МВС Арсен Аваков зазначив, що протягом року документували причетних до організації «замовних» матчів. Серед фігурантів – і «Нива». Проте далі заяв справа не пішла.

Також різку критику Вовк почув від вболівальників за звільнення тренера Дениса Колчіна.

Десь приблизно з того часу Василь Вовк погрожував любителям «Ниви» тим, що піде з посади. У травнівересні, зокрема. Пішов тільки під кінець року.

Президентом клубу стає Дмитро Рогозюк, член тої самої «Батьківщини», що і Вадим Кудіяров. Одразу Рогозюк потрапляє у скандал, пов'язаний із фінансуванням партій.

А напередодні виборів пообіцяв відродити вінницький футбол і діючий нардеп по 12 округу Анатолій Драбовський. Пообіцяв - і зник. Тепер його дописи із обіцянками відшукати у соцмережах неможливо, бо вони видалені.

Як завжди, обіцяти - не означає зробити. Еге ж, шановні "слуги"?

Тепер знов про гроші. У лютому 2019 року обласна рада виділяє «Ниві» мільйон гривень. У серпні – ще мільйон. Міська влада вже після уходу Вовка і за президентства лояльного Кудіярова дає ще 400 тисяч гривень.

Потужна підтримка для приватного ТОВ. Не всі навіть соціальноорієтовані бізнеси отримують таку підтримку.

Що сьогодні пропонує керівництво «Ниви»? Вадим Кудіяров хоче, аби клуб став комунальним. І саме обласного підпорядкування. Навіщо області такий тягар, ще й за умов децентралізації, коли по суті обласний бюджет значно скоротиться – невідомо. Чому саме клуб Кудіярова має стати дотаційним і повиснути на бюджетній годівничці – теж незрозуміло. Тож чекаємо на нові марші.

Ірина Заіковата

16 грудня, 2019