Вінниця увійшла у ТОП-5 інвестиційної привабливості житла

Новини Вінниці / Вінниця увійшла у ТОП-5 інвестиційної привабливості житла

Ціни на житлову нерухомість у Вінниці так стрімко зростають, що місто опинилося на третій позиції рейтингу LIGA.net. Опираючись на різні фактори, видання визначило топ-5 міст за інвестиційною привабливістю житла. Лідером визнано Дніпро. Далі йдуть Київ, Вінниця, Чернігів та Львів. Всі вони показали істотне зростання ціни на вторинному ринку і порівняно невисокий термін окупності.

Ціни на житлову нерухомість у Вінниці так стрімко зростають, що місто опинилося на третій позиції рейтингу LIGA.net. Опираючись на різні фактори, видання визначило топ-5 міст за інвестиційною привабливістю житла. Лідером визнано Дніпро. Далі йдуть Київ, Вінниця, Чернігів та Львів. Усі вони показали істотне зростання ціни на вторинному ринку і порівняно невисокий термін окупності.

Аби бути не упередженими, спочатку наведемо аргументи тих, що формував рейтинг.

Дніпро

Однокімнатна квартира (35 кв. м) комфорт-класу в середньому коштує 571 725 грн, і вона окупиться за рекордно короткий час. Оренда в 10 000 грн дозволить повернути вкладені гроші всього за 4,7 років (без урахування ремонту). Ціни на вторинному ринку також стабільно ростуть – за чотири роки зростання склало понад 14%.

Київ

Окупати інвестиції тут доведеться довше, ніж у Дніпрі, це займе близько 6,5 років (без урахування ремонту). Але в Києві традиційно найдорожче житло – за маленьку однокімнатну квартиру комфорт-класу доведеться заплатити близько 858 445 грн. Стабільне зростання цін на вторинному ринку на 22,6% за чотири роки забезпечило Києву друге місце в рейтингу інвестиційної привабливості.

Вінниця

Інтерес до первинки тут підігріває стрімке зростання ціни на вторинному ринку – 40% за чотири роки. Оренда в 6000 грн дозволить за 7,3 року окупити інвестиції в однокімнатну квартиру комфорт-класу (без урахування ремонту).

Чернігів

Порівняно недорога одиничка комфорт-класу за 394 345 грн може здаватися за 6000 грн і окупитися всього за 5,4 року (без урахування ремонту). Помірне зростання цін на вторинному ринку за чотири роки – 9,9% – грає на руку потенційним продавцям.

Львів

Однокімнатна квартира комфорт-класу тут обійдеться в середньому 700 420 грн і може окупитися за 6,8 року (без урахування ремонту), якщо здати її в довгострокову оренду за середню ставку 8500 грн. Зростання ціни на вторинному ринку – 7,6%.

Від редакції зазначимо, що темп задають ціни на первинці, а вони у Вінниці доволі високі. В деяких містах з мільйонним населенням дешевше купити житло, ніж у 400-тисячному найкомфортнішому місті.

Олеся Рудницька

10 лютого, 2021