Вінниччина не в червоній зоні: Борзов застеріг від помилок та вказав, хто визначає зональність

Новини Вінниці / Вінниччина не в червоній зоні: Борзов застеріг від помилок та вказав, хто визначає зональність

Після низки публікацій в ЗМІ, які викривили справжню ситуацію на Вінниччині, голова облдержадміністрації Сергій Борзов у Facebook змушений був розставляти крапки над «і». Він наголошує, що «Вінниччина - не в «червоній зоні».

Після низки публікацій в ЗМІ, які викривили справжню ситуацію на Вінниччині, голова облдержадміністрації Сергій Борзов у Facebook змушений був розставляти крапки над «і». Він наголошує, що «Вінниччина - не в «червоній зоні».

«Робимо все можливе і неможливе, аби кожен вінничанин - житель села чи міста - отримав вчасну і необхідну медичну допомогу. Так, ми дуже поруч до «червоного» рівня адаптивного карантину. Антирекорд за антирекордом за кількістю інфікованих COVID-19 за добу. Сьогодні в області - 940 нових хворих. Але ні влада Вінниці, ні я - як голова Вінницької облдержадміністрації не можемо встановити «червону зону», - наголосив у дописі губернатор.

Він пояснив, що зональність вирішується на іншому рівні.  

«Хто це вирішує?  «Червоний» рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС за ініціативи Міністра охорони здоров'я протягом 48 годин. Рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС набирає чинності не раніше ніж через два дні з дати його оприлюднення. Рішення щодо скасування «червоного» рівня приймається у разі досягнення регіоном усіх показників протягом не менш, ніж п’яти днів підряд», - додав голова ОДА.

Які підстави? «Червоний» рівень встановлюється на рівні регіонів, якщо протягом трьох днів перевищено 2 або більше показників:

1) завантаженість ліжок, забезпечених постачанням медичного кисню у визначених закладах охорони здоров’я – більше 65 відсотків

2) кількість тестувань методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2 протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – менше 300

3) кількість госпіталізацій протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – більше 60

4) коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом ПЛР та з визначення антигену SARS-CoV-2) – більше 20 відсотків

5) зростання госпіталізацій протягом останніх 7 днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом – більше 50 відсотків.

«Сьогодні Вінницька область перевищила лише один показник - рівень госпіталізації. Майже удвічі. Але не динаміку зростання», - підкреслив очільник області.

Він додав, що сьогодні відкрили ще 120 додаткових «ковідних» ліжок в районних лікарнях.

«Після обіду провів нараду із головами громад та головними лікарями «ковідних» лікарень. Вони мають перевірити наявність кисню та розглянути можливість відкриття додаткових ліжок. Скажу більше: до «червоної зони» ми ближчі за показниками грипу, аніж «ковіду», - пояснив С.Борзов.

І дійсно, якось про грип почали забувати, але ж цей вірус не зник. Більше того, «звичайні» сезонні інфекції прогресують останні тижні.

«Ми залишаємось у «помаранчевій зоні» адаптивного карантину. «Помаранчевий» – попереджувальний рівень. На Вінниччині він запроваджений з 24 лютого. Так, це свідчить про ускладнення епідемічної ситуації в регіоні. А значить - може призвести до запровадження посилених обмежувальних протиепідемічних заходів», - вказав губернатор.

Він навів обмеження, які в області діють з 24 лютого:

✓ масові заходи за участі більше 20 осіб;

✓ робота закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;

✓ планові госпіталізації в лікарнях;

✓ спортзали, фітнес-центри, заклади культури;

✓ прийом нових змін в дитячі табори;

✓ обмеження жовтої і зеленої зон зберігаються.

«Які покарання за порушення умов карантину? Штраф від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-54 тис грн) або арешт на 6 місяців, обмеження або позбавлення волі на 3 роки, якщо такі дії призвели або могли призвести до поширення хвороби, позбавлення волі на термін від 5 до 8 років, якщо порушення правил обсервації спричинило смерть або інші серйозні наслідки для третіх осіб.

Не наражайте на небезпеку себе та близьких. Попереду вихідні. Прошу вас: залишайтеся вдома. Бережіть себе і свою родину!», - зазначив керівник регіону.