Вінничани зможуть отримати захист від несанкціонованого списання коштів з мобільних телефонів

Новини Вінниці / Вінничани зможуть отримати захист від несанкціонованого списання коштів з мобільних телефонів

Чимало вінничан зверталися до редакції з проханням поскаржитись на того чи іншого оператора мобільного зв‘язку, який нав‘язує свої послуги. Наприклад, оператор без згоди абонента переводить його на новий і більш дорогий тариф, чи «організує» підписку на гороскоп, службу знайомств, або встановлює приємний ді-джингл, про який стає відомом, коли на рахунку в самий непідходящий момент раптово закінчуються гроші.

Чимало вінничан зверталися до редакції зі скаргами на того чи іншого оператора, який нав‘язує свої платні послуги, та проханням публічно зганьбити його та зробити антирекламу. Найчастіше мова йшла про випадки, коли оператор без згоди абонента переводить на новий більш дорогий тариф, чи «організовує» підписку на гороскоп, службу знайомств, або встановлює приємний ді-джингл, про який стає відомо, коли на рахунку в самий непідходящий момент раптово закінчуються гроші.

Зазвичай, «збитки» абонентів складали 10-20 гривень, то ж займатися таким «дріб‘язковими» питаннями було ніби й незручно. Людський фактор, помилка. З ким не буває?

Та виявляється, що вартість цього питання значно вища. Якщо вас «випадково» надурили на кілька десятків гривень, то в загальноукраїнському масштабі ця сума зростає до цифри з багатьма нулями. За оцінками експертів в 2019 році вартість питання, тобто сума списаних без згоди клієнтів коштів, склала 500 млн грн.

Та здається, ситуацію взялись виправляти на державному рівні. Тож вінничани можуть отримати захист від несанкціонованого списання коштів з мобільних телефонів за контент-послуги. Для цього пропонують запровадити двокрокову згоду абонента на отримання платної послуги. 

Щоб унеможливити випадкове або одностороннє підключення контент-послуг, у Міністерстві цифрової трансформації та Національній комісії у сфері зв'язку (НКРЗІ) вирішили суттєво змінити правила надання телекомунікаційних послуг. Документ передбачає такі зміни.

- Впровадження двокрокової згоди абонента на отримання платної контент-послуги. Тобто при першому кліку абонент отримуватиме інформацію про послугу та умови її оплати, а іншим кліком зможе замовити послугу.

- Згода споживача повинна надаватися письмово або діями, що можуть бути зафіксовані обладнанням оператора (голосове повідомлення, текстове повідомлення, використання сигналів тонового набору).

- Заборона операторам надавати контент-послуги, якщо на особовому рахунку абонента немає коштів або він досягнув граничної суми коштів, визначеної договором. Тобто абонент не може піти в мінус, отримуючи контент-послуги.

- Зобов'язання для операторів одночасно із замовленням контент-послуги надавати абоненту інформацію, яким чином можна відмовитися від послуги.

- Заборона операторам надавати контент-послуги, для відмови від яких потрібні активні дії абонента. Йдеться про діджингли, користування якими пропонується як бонус при придбанні нової сім-картки протягом місяця. Надалі послуга стає платною і для відмови від неї абонент повинен звернутися до оператора.

- Встановлення переліку дій, якими абонент погоджується на замовлення контент-послуги: письмова згода, голосове або текстове повідомлення, ussd-запит, натискання відповідної кнопки на офіційній сторінці оператора в інтернеті або в добровільно скачаному застосунку. На кнопці мусить бути чітко написаний текст: "Замовлення, що передбачає зобов'язання з оплати".

Як повідомляють журналісти Економічної Правди, компанії Київстар і Vodafone Україна виступили проти запропонованих змін.