Вінничанка у лондонському метро пряла і розповідала про українські традиції

Новини Вінниці / Вінничанка у лондонському метро пряла і розповідала про українські традиції

Не лише розповідати, а й показати українські народні традиції британцям вирішила Олена Оренчак. Жінка, яка родом із Вінниччини, але багато років живе у Великобританії,одягла давньоукраїнський стрій у лондонському метро почала прясти. Майстриня зізнається, так хотіла перевірити якою буде реакція у людей. Таки собі експеримент вона влаштувала по дорозі до Українського дому, де було організовано Великодній ярмарок. Там збиралася показувати мистецтво вив’язування та носіння українських головних уборів.

Не лише розповідати, а й показати українські народні традиції британцям вирішила Олена Оренчак. Жінка, яка родом із Вінниччини, але багато років живе у Великобританії, одягла давньоукраїнський стрій у лондонському метро та почала прясти. Майстриня зізнається, так хотіла перевірити, якою буде реакція у людей. Такий собі експеримент вона влаштувала по дорозі до "Українського дому", де було організовано Великодній ярмарок. Там майстриня збиралася показувати мистецтво вив’язування та носіння українських головних уборів.

"Щоразу, коли я їду до "Українського дому", де збираються представники української діаспори, беру в дорогу роботу — в’язання чи шиття. Дорога довга з пересадками, а час треба витрачати з користю. Нещодавно я опанувала прядку і вирішила взяти її з собою. Щоб додати колориту, одягла стародавній старокутський стрій. Люди запитували, звідки той костюм, що був на мені, і коли чули, що український, то одразу розуміли, звідки я. А коли я сідала прясти, то вони цікавилися матеріалами, навіщо я це роблю, чи це складно, тощо", - розповіла Олена Оренчак.

За її словами, за кордоном не вистачає розумного фахового представлення української культури і мистецтва.

"Здавалося б, у столиці світової моди мали б знати про наш внесок у світ вишивки, а ми представляємо це як якийсь примітив, на прикладі соняхів і маків, на "машинно-китайських" футболках. Не краща ситуація і в Україні. Дійсно, є колекціонери, любителі старожитностей, яким на руку необізнаність і неосвіченість мас, адже є вони повноправними господарями на ринку, де і створюють цінову політику, ріжуть і дають "друге життя", як вони стверджують, а насправді, знищують історію культури", – уточнила Олена Оренчак.

За інформацією газети "День". Фото зі сторінки Олени Оренчак у Facebook.