Вінничанам необхідно бути обачними - на OLX прийшла небезпечна шахрайська схема з Росії

Новини Вінниці / Вінничанам необхідно бути обачними - на OLX прийшла небезпечна шахрайська схема з Росії

Торговельний майданчик OLX не одноразово ставав майданчиком для «заробітку» шахраїів. Відтепер ошукувати вінничан й жителів усієї України «прийшли» хакери з Росії. Під приводом продажу товару вони дізнаються дані картки покупця, а потім знімають із неї гроші.

Торгівельний майданчик OLX не одноразово ставав майданчиком для «заробітку» шахраїів. Відтепер ошукувати вінничан й жителів усієї України «прийшли» хакери з Росії. Під приводом продажу товару вони дізнаються дані картки покупця, а потім знімають із неї гроші.

Як розповів Oбозреватель один із читачів, який ледь не став жертвою обману, йому все ж таки вдалося "розколоти" шахрайську схему, якою в Україні займаються цілі "офіси" аферистів по кілька сотень людей.

Отже, як саме діє схема?

  1. Людина знаходить товар, домовляється про його покупку через OLX доставку.
  2. Оформляє замовлення.
  3. Через якийсь час продавець каже, що не може активізувати доставку, мовляв, є якісь проблеми.
  4. Потім продавець каже, що сайт OLX йому надіслав повідомлення, що доставка заморожена в зв'язку з тим, що є ймовірність, що аккаунт хотіли зламати зловмисники.
  5. Покупець отримує СМС нібито від OLX, що замовлення заблокували і його просять звертатися в службу підтримки і деактивувати замовлення, щоб отримати гроші назад. При цьому висилають посилання з адресою нібито служби підтримки з чатом (на кшталт olx.ua.help/). Однак це підроблене посилання, яке не має відношення до OLX.ua, а належить зловмисникам.
  6. У цьому чаті шахраї намагаються переконати, що була хакерська атака на аккаунт і "служба підтримки" вирішила перевірити, чи дійсно справжній покупець замовляє товар.
  7. Після цього шахраї вибачаються і виставляють форму для повторного замовлення товару. Однак це і є пастка, і в форму в жодному разі не можна вводити свої дані.

Чоловік каже, що його зупинило те, що він ніколи не спілкувався зі службою підтримки OLX по чату, тільки по емейлу. Він встиг внести дані картки, але відразу її заблокував. Його картку "промацали" вже наступного дня – намагалися зняти невелику суму. До того ж, не в гривнях, а в рублях.

Декілька місяців тому, інтернет-ресурсі OLX вже потрапляв у приціл журналістів ТСН, які розповіли про обдурену клієнтку, що самотужки вийшла на кол-центр, організований у стінах слідчого ізолятора, коли намагалася купити через OLX планшет для дитини. Разом зі службою безпеки банку вони провели власне розслідування. 

Ірина Заіковата

16 червня, 2020