Вінничан звинувачують у руйнуванні гідрологічного заказника на Хмельниччині (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінничан звинувачують у руйнуванні гідрологічного заказника на Хмельниччині (ВІДЕО)

На Хмельниччині вінницькі бізнесмени руйнують гідрологічний заказник місцевого значення «Шиїнецький». Про це повідомили у Держекоінспекції Хмельницької області. Щоправда, прізвищ бізнесменів з Вінниччини там не називають.

На Хмельниччині вінницькі бізнесмени руйнують гідрологічний заказник місцевого значення «Шиїнецький». Про це повідомили у Держекоінспекції Хмельницької області. Щоправда, прізвищ бізнесменів з Вінниччини там не називають. Більш того, вказується, що такі дії вчиняються під наглядом поліції зі Жмеринки. 

Ще в листопаді минулого року місцеві екоінспектори перевірили дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду Шиїнецькою сільською радою  Деражнянського району, на території якої знаходиться гідрологічний заказник.

Тоді там зафіксували, за словами екологів "злочинні дії" - пошкодження греблі та відкриття всіх заставок дамби. Це призвело до значного пониження рівня води в гідрологічному заказнику, що "загрожує порушенню режиму території заказника та може призвести до незворотних наслідків та погіршення загального екологічного балансу в регіоні".

Так, за даними екоінспекторів, уже зникли унікальні вільхові насадження – осока, ситник, комиш лісовий, хвощ річковий тощо. Зникли також водно-болотні птахи: руда та сіра чаплі, великі синиці, річкові горобці, лелека білий та ін. Немає багатьох земноводних хребетних тварин, гризунів та ссавців. Загалом нараховано збитків на 145 тисяч гривень.

За матеріалами Інспекції було відкрито кримінальне провадження.

"Попри це, вчора, 24 лютого 2021 року, невідомі особи в присутності представників Національної поліції Вінницької області, використовуючи спецтехніку знову здійснювали розриття греблі, чим грубо порушили вимоги чинного природоохоронного законодавства. На зауваження голови Деражнянської ОТГ Андрія Ковпака про те, що чиняться неправомірні дії, що завдають шкоду заказнику, невідомі особи не зважали. У свою чергу, Держекоінспекція у Хмельницькій області, як учасник кримінального провадження (заявник), докладе максимум зусиль для унеможливлення уникнення від відповідальності причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб", - зазначають у ДЕІ Хмельниччини.

На відео, відзнятому головою Деражнянської ОТГ, видно, зокрема, що на місці події був дільничний офіцер Владислав Карий із Жмеринського відділу поліції.

Сергій Маламура

25 лютого, 2021