«Війна за землю» в Іванові. На Вінниччині сільрада попри тиск та суди надала по 2 гектари військовим

Новини Вінниці / «Війна за землю» в Іванові. На Вінниччині сільрада попри тиск та суди надала по 2 гектари військовим

Одна з найбільш прогресивних сільських громад Вінниччини – Іванівська – останнім часом перетворилася на «гарячу точку» регіону та опинилася під прицілом багатьох людей, які жадають місцевої землі. Селяни запевняють, що «триматимуть оборону» та самостійно розподілятимуть гектари серед своїх мешканців, зокрема військових. Під час сьогоднішньої сесії сільрада наділила ділянками атовців, які кілька років стояли у черзі.

Для 5-тисячного Іванова Хмільницького району, де сесії проходять завжди у робочому режимі без зайвого галасу, сьогодні, 22 листопада, було доволі «спекотно». Очікувався «десант» гостей. Перед початком засідання з Вінниці до села приїхали десятки юних хлопців та дівчат, які раніше вимагали від місцевої влади виділення по 2 га, а коли отримали відмови, то через представника звернулися до суду.  

«Ми група студентів, тих, яких 111, яких нібито не існує, але ми є, та маємо по праву отримати від держави по 2 гектари землі, - розповів студент Вінницького вищого училища №5 Роман, який вчиться на художника. – Ми приїхали сюди, щоб нагадати про себе. Не хочу називати своє прізвище, бо нас залякують, і ми підемо складати заяву у поліцію щодо погроз».

Студент не зміг сказати, як саме «залякують», але нібито телефоном погрожували їздити по домашнім адресам та перевіряти, чи проживають там заявники. Він запевнив, що «їхнє» питання мають розглядати на сесії. Хоча, як з’ясувалось, його не розглядали і не мали розглядати…

Навіщо молодим містянам земля в Іванові? Роман сказав, що потрібна, а може і продав би її з часом…

«Люди нам допомогли дізналися про землю тут. Зверталися менше місяця тому… Хочемо получити, сказали, що маємо право отримати», - зауважив студент, який запевнив, що нічого не чув про те, що дають по 500 гривень за заяву на виділення ділянки.

Ще до сесії сільський голова Михайло Кулик запевнив NaПарижі у тому, що деякі з цих 111 студентів вже відмовились від претензій, більше того, запевнили, що особисто не писали заяв на отримання 2 га. Також саме очільник громади сказав, що окремі студенти зізнаються, що за заяву отримали по 500 гривень…

Але на 22-ій сесії 8-го скликання розглядалися інші земельні питання, а саме щодо затвердження документації по 63 га земель, які виділено 31 місцевому учаснику бойових дій для ведення особистого господарства. Серед них і бійці з місцевої військової частини, розташованої у Гущинцях. Минулої сесії питання про виділення розглядалося та було погоджено.   

«Військові зверталися неодноразово. На сьогоднішній день ділянка є вільною, адже термін договору оренди фермером закінчився ще 30 вересня. На минулій сесії ми дали згоду на розробку документації атовцями», - пояснив перед початком сесії сільський голова Михайло Кулик.

Три-чотири десятки вінницьких студентів, які приїхали до Іванова, «тусовались» на вулиці. Місцеві мешканці «живим щитом» стали на подвір’ї сільради та заявили про карантинні обмеження «червоної» зони. До зали пускали лише тих, чиї питання заслуховувалися чи вони були причетні до обговорення.

Також гостям села місцеві чоловіки пояснювали, що громада доволі населена, землі на своїх бажаючих не вистачає, вони не претендують на ділянки у Вінниці, тому радили звертатися в інші місця за правом на 2 га. 

Тим часом безпосередньо у сесійній залі більшість земельних питань викликала жваве обговорення. Приміром мешканець села Кам’яногірка хотів виділення ділянок для себе та своїх дітей, але йому надали лише 1 га з умовою, що має показати себе як фермера до весни, і якщо справді займатиметься сільським господарством, то депутати повернуться до його питання знову.

Коли обговорювалося питання виділення ділянок атовцям, представник колишнього орендаря заявив, що доля цих 63 га залежить від рішення апеляційного адмінсуду. Адже фермер має першочергове право на подовження терміну оренди. Атовці з місця зауважили, що «надайте нам землю, а там розберемося самі у суді».

Михайло Кулик вчергове нагадав, що термін оренди сплив 30 вересня.

«Досвід «розбиратися» за нашу землю у військових є. А взагалі, для чого тут ми, якщо суд вирішує, кому віддати нашу землю? Суд скасовує наші рішення… Чотири роки я обіцяв військовим цю землю, казав, зачекати, поки вона в оренді. А сьогодні суд першої інстанції пролонговує оренду. Тоді що ми тут робимо?», - полум’яно виступив сільський голова.

Він пригадав, що не сприймає «фермерів за комп’ютером», які потім віддають землю у суборенду, як у цьому випадку компанії «Зернопродукт МХП». До речі, представник суборендаря запевнив, що співпрацюватиме з тим власником, який є, а компанія залишатиметься надійним партнером громади.

Депутати одностайно підтримали виділення цих гектарів атовцям. На цьому підвели риску сесії. Студенти розійшлися, а місцеві мешканці повірили у власні сили, адже вважають це – виділення землі військовим – своєю невеличкою перемогою.