Велика Британія виділила найбільший пакет допомоги Україні та підписала безпекову угоду

Новини Вінниці / Велика Британія виділила найбільший пакет допомоги Україні та підписала безпекову угоду

У той час, коли у штатах та ЄС не можуть здолати перепони для допомоги Україні плече підставила Велика Британія. Перебуваючи сьогодні, 12 січня, з візитом у Києві прем’єр Ріші Сунак підписав з Володимиром Зеленським угоду у сфері безпеки, а також сказав про виділення Лондоном найбільшого з початку війни пакету допомоги.

«Ми є одним із найзначніших прихильників України, особливо коли йдеться про надання військової допомоги. Я радий бути тут сьогодні, щоб оголосити про збільшення допомоги, яку ми надаємо»: - заявив лідер британського уряду.

За словами прем'єр-міністра, допомога, яку вже надав Лондон, розрахована до початку цього року.

«Британія хоче сьогодні оголосити про найбільший пакет допомоги з початку війни у розмірі 2,5 млрд фунтів. Це значить більше безпеки, більше протитанкових засобів, більше ракет, сотні тисяч артилерійських снарядів, підготовка тисяч українських вояків», - заявив Сунак.

Він додав, що ще 200 млн фунтів буде виділено на виробництво сотень тисяч нових дронів.

«Це буде найбільша допомога серед будь-яких інших держав. Загалом Британія надала допомогу Україні на 12 млрд фунтів», - зазначив премʼєр.

Він додав, що збільшення військової допомоги свідчить про серйозність ситуації та рішучість Британії підтримати Україну.

«І саме тому я перебуваю тут із першим закордонним візитом цього року, першим іноземним лідером, який відвідав Україну цього року», - наголосив він.

Щодо угоду у сфері безпеки між Україною та Великою Британією. Раніше на Даунінг-стріт анонсували підписання історичної угоди між державами.

Країни «Великої сімки» домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року. Велика Британія стала першою, яка уклала остаточну угоду. Влна покликана стати першим кроком у розвитку непохитного столітнього партнерства між Україною та Великою Британією.

Угода між Великою Британією та Україною про безпекову співпрацю формалізує підтримку, яку Лондон надавав і продовжуватиме надавати безпеці України, включно з обміном розвідданими, кібербезпекою, медичною та військовою підготовкою, а також оборонно-промисловим співробітництвом.

Олег Верлан

12 січня, 2024