Вапнярську лікарню на Вінниччині після спалаху COVID-19 закрили на карантин. У селищі ставлять під сумнів її подальше функціонування

Новини Вінниці / Вапнярську лікарню на Вінниччині після спалаху COVID-19 закрили на карантин. У селищі ставлять під сумнів її подальше функціонування

Через спалах коронавірусу у «Вапнярській міській лікарні» заклад закрито на карантин. Чи є шанс, що він відкриється, адже можливості місцевого бюджету не дозволяють без негайно проведеної оптимізації фінансувати установу, яка не надає достатнього для селища медичних послуг. В свою чергу місцева лікарня не зробила жодного кроку, аби відповідати хоча б мінімальним вимогам Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та отримати кошти за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Через спалах коронавірусу у «Вапнярській міській лікарні» заклад закрито на карантин. Чи є шанс, що він відкриється, адже можливості місцевого бюджету не дозволяють без негайно проведеної оптимізації фінансувати установу, яка не надає достатнього для селища медичних послуг. В свою чергу місцева лікарня не зробила жодного кроку, аби відповідати хоча б мінімальним вимогам Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та отримати кошти за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». 

Після публікації матеріалу «Після спалаху COVID-19 у Вапнярській лікарні на Вінниччині головного лікаря з поліцією відшукали у лісі за селищем» до NaПарижі звернулися місцеві мешканці, які були переконані, що насправді це чудовий заклад і запевняли, що викладуть власний варіант ситуації із захворюванням персоналу та стану лікарні. У селищі є сімейна амбулаторія, яка відповідає вимогам НСЗУ і фінансуватиметься за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». 

Місцева амбулаторія

Оскільки редакція не дочекалася думки вапнярчан, то вирішила самотужки з’ясувати, якою є та лікарня.

Наших журналістів зустріла огорожа з написом «Закрито на карантин». Аби не порушувати заборону, довелося оцінювати стан лікарні ззовні. Звісно, лише лікарні районного підпорядкування можуть хизуватися більш потужними корпусами, проте навіть побачене «з вулиці» не переконує, що у таких невеличких будівлях, до того ж розкиданих по селищу, адже стаціонар розташований в іншому місці, здатні надати кваліфіковану медичну допомогу.

Неподалік журналісту вдалося поспілкуватися з місцевими пенсіонерами. Літні люди не соромлячись зізнаються, що «швидкою» до місцевої лікарні не «привозять», на невідкладну допомогу у лікарні не варто розраховати. До того ж працює вона лише чотири дня на тиждень – з вівторка. Кілька лікарів місцеві, а інші приїжджають до Вапнярки, а тут працюють по сумісництву. Люди підтвердили, що за потреби вапнярчани лікуються у Тульчинській ЦРЛ, а деякі у Крижополі чи Томашполі. Які перспективи має заклад, перехожі не розуміють, адже знають, що нібито у державі на немає коштів на такі маленькі лікарні.

Лікарня

У селищній раді NaПарижі запропонували ознайомитися зі зверненням, що опублікований на сайті ОТГ. У документі докладно розписані витрати державного та місцевого бюджетів на лікарню за три роки, а також причини, через які з квітня 2020-го на держсубвенцію заклад не має підстав розраховувати, адже не виконав жодної з вимог НСЗУ…

Так, у 2017-му на підтримку КП «Вапнярська міська лікарня» з державного бюджету надійшло 2,5 млн грн, з місцевого 1,1 млн, у 2018-му – 2,9 і 2 мільйони відповідно, у 2019 році – 2,7 і 2,3 мільйони відповідно. До 1 квітня 2020 року з держбюджету «дали» 0,8 млн грн, а ще 899 тисяч з місцевого. Якщо нічого не міняти у структурі закладу, то до кінця року потрібно профінансувати 3,3 млн грн. Проте з держбюджету вже лікарня не отримає ні копійки. Субвенція припинена.

«З квітня НСЗУ закуповує у лікарнях послуги та оплачує їх згідно з договорами, а Вапнярська лікарня не заключила жодного договору. Більш того, процедура закупівель медичних послуг передбачає дотримання умов надання послуг та специфікацій на конкретні послуги. Тому ми пропонує оптимізувати заклад, і вважаємо це єдиним доцільним рішенням».

Лікарня

В лікарні вже створена ініціативна група, яка має погодити з колективом всі деталі, а саме істотні зміни у штатному розписі, зокрема скорочення персоналу  також . Без оптимізації на утримання закладу у нинішньому вигляді селищному бюджету потрібно буде відшукати 3,3 мільйони, аби усім співробітникам виплатити зарплатню та не мати інших боргів. Така сума не підйомна для місцевої «казни».

Більш того, за Бюджетним кодексом селищна рада не має права фінансувати надання медичних послуг та утримувати за «свій» рахунок колишню залізничну лікарню. Тому депутатський корпус ще у грудні 2019-го попередив медперсонал про необхідність оптимізації. Часу, аби віднайти найбільш вдалий варіант було вдосталь. Наразі залишилося у стислі терміни відшукати оптимальний вихід, і в першу чергу кроки на зустріч НСЗУ мають робити працівники лікарні.

Фінансування лікарні і вимушений перерозподіл коштів на оплату праці медпрацівників «залізничної» лікарні з бюджету інших комунальних установ  селищної ради загрожує обмеженням фінансування первинної ланки медицини, освітніх закладів, водоканалу, комунального господарства, соціальних послуг та сфери надання послуг (ЦНАП, соціальна громада) селища. Там також працюють люди, які мають родини та мають отримувати послуги гарантовані державою.

Олеся Рудницька

9 травня, 2020