Після спалаху COVID-19 у Вапнярській лікарні на Вінниччині головного лікаря з поліцією відшукали у лісі за селищем

Новини Вінниці / Після спалаху COVID-19 у Вапнярській лікарні на Вінниччині головного лікаря з поліцією відшукали у лісі за селищем

Наприкінці квітня коронавірус було виявлено у 56-річного лікаря-стоматолога Вапнярській міській лікарні та його дружини, яка працює у закладі та її колеги. За попередніми даними, вже хворіючи, медик вів прийом. Коли про спалах дізнався головний лікар, він зник з селища. До його пошуку залучалися правоохоронці кількох районів Вінниччини.

Наприкінці квітня коронавірус було виявлено у 56-річного лікаря-стоматолога Вапнярської міської лікарні та його дружини, яка також працює у закладі, та її колеги. За попередніми даними, вже хворіючи, медик вів прийом. Коли про спалах дізнався головний лікар, він зник із селища. До його пошуку залучалися правоохоронці кількох районів Вінниччини.

Як розповіли NaПарижі мешканці Вапнярки Томашпільського району, у селищі склалася дивна ситуація. Попри наявність амбулаторії сімейної медицини, в селищі існує власна «міська лікарня». В її штаті 5 лікарів та 19 осіб молодшого медперсоналу.

Хоча ще з кінця березня, за постановою Кабміну та рішенням місцевої комісії ТЕБ в НС, було заборонено проведення консультативних прийомів у приміщеннях медзакладів, у Вапнярській лікарні процес надання допомоги не припинявся. Люди приходили до кабінетів лікарів, як і раніше…

За переказами вапнярчан, місцевий стоматолог занедужав орієнтовно ще 22 квітня, але перебував на робочому місці та не відмовляв пацієнтам. Проте 27-го стан його здоров’я вже був таким, що він звернувся за допомогою до колег. У чоловіка виявили правобічну пневмонію та коронавірусну інфекцію. Аналогічний діагноз підтверджено і в дружини стоматолога, яка працює у лікарні бухгалтером. Обох хворих госпіталізували спочатку до Тульчинської ЦРЛ, а потім перевели до Вінницької «районки». Цю інформацію виданню неофіційно підтвердили у Вінницькому обласному лабораторному центрі за результатами епідрозслідування.  

Цікаво те, що коли стало відомо, що співробітники лікарні майже тиждень «хворіли» на робочому місці, всупереч забороні стоматолог вів прийом, головний лікар закладу зник. У прямому сенсі. За словами свідків, нібито 71-річний керівник заявив, що побіг «під потяг». На станції його не знайшли. До пошуків головного лікаря долучилися правоохоронці кількох відділень поліції. Відшукали посадовця у лісі за 18 кілометрів від Вапнярки…

Наразі відомо, що чоловік вже написав заяву про звільнення з посади. Щодо ситуації у селищі, то протягом кількох діб після виявлення перших захворілих у місцевій лікарні було обстежено 25 осіб, зокрема 12 співробітників, а 4 травня ще 20 людей. Відомо, що коронавірусна інфекція вже підтверджена у колеги дружини стоматолога, але не всі дослідження завершені.

Як пояснили NaПарижі у департаменті охорони здоров’я, «Вапнярська міська лікарня» утворена за рішенням місцевої ОТГ, хоча фінансування закладу у бюджеті громади не передбачено. Заклад не відповідає умовам для лікарень, тому не фінансується Національною службою здоров’я, вапнярчани за необхідністю частіше звертаються до Тульчинської ЦРЛ. Більш того, Вапнярська лікарня розрахована на 20 ліжок та працює 4 дні на тиждень.

На рівні селищної ради питання про припинення функціонування закладу виноситься вже 1,5 роки, але місцеві депутати не можуть ухвалити відповідне рішення. Тому існує патова ситуація, коли лікарня нібито є, але грошей на її утримання та зарплатню персоналу немає. У Вапнярці діє амбулаторія сімейної медицини, у склад якої фактично можна включити як денний стаціонар нинішню лікарню. Проте рішення мають прийняти на сесії місцевої ради.

Олег Верлан

6 травня, 2020