В Росії військові всіляко приховують кількість загиблих на крейсері «Москва»

Новини Вінниці / В Росії військові всіляко приховують кількість загиблих на крейсері «Москва»

В Севастополі відбулось офіційне прощання з крейсером «Москва». На плацу зібрали екіпаж затонулого корабля. Пропагандистські ЗМІ розповсюдили відео зустрічі головнокомандувача чорноморського флоту Євмєнова з моряками, проте у 26-секундний ролік не потрапили усі «компрометуючі» моменти.

Окрім пафосних заяв Євмєнова, на телеграм-каналі пресслужби Міноборони РФ зазначили, що усі контрактники з «Москви» служитимуть в інших підрозділах, а моряків строкової служби відправлять з міста. Проте у відео не кажуть про втрати живої сили.

Журналісти звернули увагу на те, що під час офіціоз на плацу було до сотні моряків з «Москви». Доля решти не відома. На перших кадрах, як пише «Новая газета» з’являється командир крейсеру Антон Купрін. Раніше у Держприкордонслужбі України з посиланням на російське військове відомство припускали, що він загинув. Писав про це і екснардеп Антон Геращенко.

А от телеграм-канал «Можем объяснить» помітив, що не відео відсутній командуючий Чорноморським флотом Ігор Осіпова, якого, за даними українських ЗМІ, арештували. Офіційного підтвердження інформації наразі немає.

В Росії намагаються всіляко приховати кількість жертв на «Москві». Раніше – до затоплення - Міноборони РФ повідомляло, що він налічує до 680 членів екіпажу. У російських ЗМІ подавались менші цифри – від 416 до 510 людей. На загибель екіпажу також вказують траурні вінки зі стрічками, на яких було написано «Кораблю и морякам».  

Олег Верлан

17 квітня, 2022