В мерії Вінниці вирішили долю «Будинку пошти» на Петлюри

Новини Вінниці / В мерії Вінниці вирішили долю «Будинку пошти» на Петлюри

Виконком Вінницької міськради 24 червня прийняв рішення щодо оренди напівзруйнованого будинку на вулиці Симона Петлюри, який містяни пам’ятають як «Будинок пошти».

Виконком Вінницької міськради 24 червня прийняв рішення щодо оренди напівзруйнованого будинку на вулиці Симона Петлюри, який містяни пам’ятають як «Будинок пошти».

У рішенні вказується, що, розглянувши лист Вінницької торгово-промислової палати, виконавчий комітет міськради вирішив продовжити дію договіру щодо будівлі, розташованої за адресою вул. С.Петлюри, 24.

Втім, структури міської ради мають замовити виконання робіт з визначення вартості пам’ятки архітектури, а Вінницькій ТПП доведеться відшкодувати вартість експертної оцінки об’єкту оренди. Потім між мерією та орендарем слід підписати новий договір оренди з новою орендною ставкою.

Нагадаємо, «Шоколадний будинок» – так до війни називали приміщення по вул. С. Петлюри, 24 (колишня Чкалова). Приміщення мало вишуканий і незвичний для того часу світло-коричневий колір фасаду. Споруджували його протягом 1914-1916 років.

Співвласниками будинку була міська Дума та родина Ваксманів. На першому поверсі міська рада розмістила телеграф і поштове відділення, на другому – жили графи.

Після війни в будівлі працював «Смерш» - одна з організацій тодішньої служби безпеки Радянського Союзу, що виявляла «ворогів народу». Місцеві старожили називають приміщення «будинком з скелетами», розповідаючи, що колись у підвалах знайшли 40 людських черепів.

Наприкінці травня 2015 року на сесії Вінницької міської ради депутати прийняли рішення «Про надання згоди на безоплатне прийняття з державної у комунальну власність територіальної громади м. Вінниці будівлі - пам’ятки архітектури місцевого значення «Пошта» за адресою: м. Вінниця, вул. Чкалова, 24». Умовою передачі в комунальну власність є те, що зазначене майно використовуватиметься для соціально-культурних потреб територіальної громади міста і не відчужуватиметься в приватну власність.

Олег Верлан

25 червня, 2021