Уряд погодив законопроєкт, аби брати додаткову плату з вантажівок аграріїв

Новини Вінниці / Уряд погодив законопроєкт, аби брати додаткову плату з вантажівок аграріїв

Кабмін пропонує встановити плату за користування дорогами загального користування державного значення транспортними засобами понад 12 т і більше незалежно від країни реєстрації. В уряді навіть підрахували, скільки отримає на цьому бюджет.

На засіданні уряду погодили проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за використання автомобільних доріг». Про це у своєму телеграм-каналі повідомив нардер Олексій Гончаренко.    

Ініціатори запевняють, що таким чином додаткові надходження до бюджету можуть скласти до 9 млрд грн в залежності від середнього тарифу (1-3 грн/км) та протяжності доріг, по яким будуть брати плату.

Також пропонується запровадити систему контролю руху за транспортними засобами. Для цього передбачається широко впровадити мітки радіочастотної ідентифікації та ввести електронну систему плати за користування дорогами.

Плату за користування та кошти від санкцій за порушення направлятимуться в дорожній фонд.

Щодо штрафів, то в КУпАП їх встановлять за порушення порядку справляння плати за використання доріг та рух без необхідного пристрою у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів (3500 грн), а за повторне порушення — 7 тисяч.

Зазначимо, законопроектом хочуть брати коштів з власників вантажу та вантажівок, які, якщо казати про Вінниччини, вивозять зерно, буряки тощо, та через надмірне навантаження транспорту руйнують дорожнє покриття.  

Проєкт закону погодив Кабмін, тепер справа за Верховною Радою.

Олеся Рудницька

22 вересня, 2021