Унаслідок обстрілу у Святогорській лаврі загинули ченці

Новини Вінниці / Унаслідок обстрілу у Святогорській лаврі загинули ченці

Російські війська намагаються просунутися до Лисичанську Луганської області, уникнувши боїв на Сіверському Дінці з боку Сєвєродонецька, який на 80% захоплений окупантами, а бої тривають переважно у промзоні.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Окупанти ведуть бої в Устинівці та Мирній Долині, що, ймовірно, є спробою просунутися на північний захід до Лисичанська, не перетинаючи річку Сіверський Донець з боку Сєвєродонецька.

Вони також борються за контроль над Білогорівкою, де на початку травня зробили дорогу і невдалу спробу форсування річки Сіверський Донець, і Врубівкою, що дозволить їм наступати на Лисичанськ із заходу.

Аналітики відзначають, щоб російські сили отримали доступ до Слов'янська по дорозі, їм потрібно буде перетнути міст через річку Сіверський Донець за межами Райгородка, але мабуть росіяни не змогли це зробити, і все ще не контролюють дорогу Райгородок-Слов'янськ.

У той же час у Донецькій єпархії УПЦ МП повідомили, що у наслідок обстрілу, який стався 30 травня постраждали два корпуси ченців. Позиції окупантів розташовані поруч зі святинею.  

Під час обстрілу постраждали 3-й і 4-й чернечі Корпуси Святогірської Свято-Успенської Лаври. При цьому загинули благочинний Лаври архімандрит Галактіон, чернець Аристоклій, черниця Варвара. Крім того, ще троє ченців отримали поранення - ієромонахи Іоасаф і Амфілохій, а також ієродиякон Аліпій.

«Кількість загиблих і постраждалих мирян на даний момент невідома», - йдеться в повідомленні.

До речі, представники Донецької єпархії приймали участь онлайн в Архієрейському соборі УПЦ, а потім у заяві зазначили, що зміни Статуту їх не торкнуться. Тобто в лаврі зберігається як єдність з РПЦ, так і поминання Кіріла, що благословив обстріли ченців.

Олег Верлан

2 червня, 2022