Українці розказали, за скільки готові продати голос на виборах

Новини Вінниці / Українці розказали, за скільки готові продати голос на виборах

На замовлення ГО «Опора» фонд «Демініціативи» разом з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) провів дослідження зокрема «підкупності» виборців. Українці назвали суми, за які зголосились би продати свій голос під час виборів.

Отже, за даними дослідження, більше 11% опитаних стикались зі спробами підкупу на виборах. 54% респондентів сказали, що будь-яка пропозиція грошей буде неприйнятною.

Однак ті, хто вважають продаж реалістичним, називають порівняно невеликі суми. Так, мотивувати 12% респондентів може суме менша за 500 грн, ще 6% – від 500 до 1000 грн. Лише 3,4% респондентів сказали про суми від 1000 до 2000 грн, а 1,3% – про суми від 2000 до 5000 грн. Ще 3,5% зазначили, що така сума має становити понад 5000 грн.

Не готові «продати» свій голос за жодних обставин 64,5% респондентів.

Серед тих опитаних, які все-таки потенційно готові «продати» свій голос, найпопулярнішою опцією є варіант «проголосувати за того кандидата/партію, які і так подобаються, але водночас і отримати за це гроші» – 25%. Ще 18% кажуть, що це все залежить від конкретних обставин, а 13% – коли будуть впевнені, що це не призведе до проблем чи негативних наслідків для них особисто. Ще 8,5% погодяться у разі, коли у них попросять про це люди, яким вони довіряють, а 6,3% – коли їм запропонують справедливий розмір винагороди.

Абсолютна більшість респондентів, на запитання стосовно того, чому виборці погоджуються отримати гроші чи іншу матеріальну винагороду від кандидата/партії в обмін на підтримку на виборах, відповіли, що причина в тому, що люди бідні, а це додаткова можливість підзаробити (82,5%). Ще 65% згадали про те, що людям все одно, за кого голосувати, якщо пропонують гроші. Так само більше половини (56%) зазначили, що люди хоч і беруть гроші, але голосують самостійно. Ще 37% вважають, що люди не хочуть відмовляти у проханні друзям, знайомим, родичам, сусідам, керівництву, колегам.

Загальнонаціональне дослідження проведено з 22 жовтня по 12 листопада 2021 року методом CATI на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,4% для показників близьких до 50%, 2,1% — для показників близьких до 25%, 1,5% — для показників близьких до 10%.

Олег Верлан

25 листопада, 2021