Український бізнес виступає не тільки помічником, а й партнером громад. МХП є прикладом партнерства на Вінниччині

Новини Вінниці / Український бізнес виступає не тільки помічником, а й партнером громад. МХП є прикладом партнерства на Вінниччині

Сьогодні у всьому світі говорять про зростаюче значення соціальної відповідальності бізнесу. Внесок великих компаній в розвиток суспільства навіть планують незабаром включити в світові рейтинги як один з пунктів, який дозволить більш правильно оцінювати їх діяльність. У Вінницькій області приклад такої відповідальності можна спостерігати у роботі МХП. Одна з найбільших агрокомпаній реалізує у регіоні низку програм у різних сферах.

Сьогодні у всьому світі говорять про зростаюче значення соціальної відповідальності бізнесу. Внесок великих компаній в розвиток суспільства навіть планують незабаром включити в світові рейтинги як один з пунктів, який дозволить більш правильно оцінювати їх діяльність. У Вінницькій області приклад такої відповідальності можна спостерігати у роботі МХП. Одна з найбільших агрокомпаній реалізує у регіоні низку програм у різних сферах.

На жаль, в поняття "корпоративна соціальна відповідальність" (КСВ) досить часто вкладають виключно матеріальну допомогу, яку та чи інша компанія надала людині, що потрапила в біду, школі, лікарні тощо. Безумовно, така допомога дуже важлива. Наприклад, забезпечити українські лікарні апаратурою, необхідною для лікування COVID -19, багато в чому вдалося тільки завдяки допомозі бізнесу. Однак поняття соціальної відповідальності більш масштабне. У широкому сенсі в нього вкладається та діяльність, яка спрямована на якісний розвиток суспільства і його активну участь, яка робить життя людей краще і при цьому не ставить за мету отримання компанією безпосереднього прибутку від вкладених грошей.

Одне зі своїх соціальних завдань МХП бачить у формуванні активної життєвої позиції людей і громад. Саме тому соціальні акції МХП організовані таким чином, щоб стимулювати людей планувати своє майбутнє, ставити цілі і реалізовувати їх. А не чекати від великого бізнесу грошових "подарунків".

Наприклад, багато агрокомпаній передбачають у своєму бюджеті кошти для допомоги тим громадам, у яких вони орендують землю (крім орендної плати). Однак в МХП вирішили, що така допомога буде більш корисною й ефективною, якщо надавати її не грошима, а участю в розвитку селища або села.

«Наприклад, ми можемо закупити дерева для благоустрою території, щоб жителі самі їх висадили. Потім для цієї ж території купимо альтанки, ліхтарі, лавки, а люди їх встановлять. Таким чином ми спільно створимо інфраструктурний парк або сквер», - зазначає заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності, депутат Вінницької облради Ігор Лещенко.

За його словами, сьогодні багато громад доволі інертні, а допомогу бізнесу сприймають як обов'язок, а не добровільне соціальне навантаження. У МХП вважають, що за допомогою проєктів, в яких необхідно проявляти активність самим громадам, вдасться подолати цю інертність і привчити людей самих піклуватися про благополуччя та комфорт, брати відповідальність на себе, а також вчитися знаходити додаткові інвестиції в розвиток своїх громад. Спеціально для цих цілей в минулому році був створений фонд "МХП - Громаді", кошти якого спрямовуються на фінансування подібних проєктів, які потребують соціальної активності.

Як один із прикладів: цього року компанія проводить конкурс мікрогрантів "Час діяти, Україно!". Його учасники мають презентувати свій проєкт і довести його важливість для своєї громади. Переможці отримають від фонду "МХП - Громаді" сертифікати для реалізації проєкту. Цьогоріч участь у конкурсі приймають активні представники громад з 15 регіонів присутності МХП. Всього планується профінансувати 60 проєктів.

Більшість коштів фонду "МХП - Громаді" - це гроші основного мецената МХП. Однак компанія планує залучати до його роботи й інші інвестиції. А також вчити громади самостійно шукати інвесторів.

«Міжнародний досвід свідчить, що спільні зусилля держави, бізнесу і місцевих громад дають набагато більший ефект, ніж просто матеріальна допомога з боку бізнесу. Тому фонд "МХП - Громаді" буде вчити людей, допомагати їм залучати інвестиції. Звичайно, ми будемо виступати також інвесторами», - каже Ігор Лещенко.

На соціально важливі заходи МХП направляє чимало коштів. У минулому році в соціальну сферу було інвестовано понад 200 млн грн. Цього року тільки за перше півріччя - близько 119 млн грн.

Один з нових напрямів, які зараз намагається розвивати МХП, - партнерство з іншими бізнесами для спільного розвитку регіонів, реалізації спільних проєктів. Так, в серпні було підписано Меморандум з акціонерним товариством "Укргазвидобування". У документі йдеться про те, що компанії спільними зусиллями будуть реконструювати школу, дитячий садок і колишній сільський клуб в двох населених пунктах Самбірського та Дрогобицького районів Львівської області. А в перспективі планують проводити й інші спільні заходи, спрямовані на розвиток громад, аграрної сфери та нафтогазової галузі на тих територіях, де обидві компанії ведуть свою діяльність.

Турбота про людей завжди була пріоритетним напрямом в компанії. А в період пандемії МХП ще більше посилив підтримку і допомогу як співробітникам, так і населенню в регіонах присутності. Компанія взяла на себе зобов'язання з фінансування та допомоги в боротьбі з коронавірусом двом областям - Черкаській та Вінницькій. Для цього були закуплені і доставлені в лікарні цих областей апарати для штучної вентиляції легенів, засоби індивідуального захисту, інші вкрай важливі речі. Багато років поспіль компанія є надійним і відповідальним роботодавцем. У компанії розроблено низку програм, які покликані підтримувати співробітників в різні життєві періоди, наприклад, фінансова допомога при народженні дитини.

Винятком не стала і ситуація з COVID-19. На відміну від багатьох інших підприємств, на МХП не було скорочення персоналу. Більш того, компанія покриває всі витрати на лікування у разі, якщо її співробітник захворіє на
COVID-19.

Турбота про довкілля проявляється не тільки в тому, що компанія намагається використовувати у своєму виробництві новітнє обладнання та найсучасніші технології, що знижують негативний вплив на навколишнє середовище, приділяє увагу питанням енергозбереження. Компанія реалізує десятки проєктів в громадах, які спрямовані на усвідомлене ставлення до навколишнього середовища. В цьому році, наприклад, благодійним фондом "МХП-Громаді" було організовано дитячий конкурс "Оживи пластик". Пропонуючи дітям створити свій шедевр з пластикових відходів, компанія насправді мала на меті навчити їх берегти навколишнє середовище, раціонально використовуючи ресурси. Кілька років поспіль Фонд організовував екофестивалі в різних регіонах присутності, а також проводив навчальні екологічні ініціативи для населення.

Ці приклади наочно демонструють, що український бізнес сьогодні розвивається в тісній зв'язці з суспільством, з регіоном, в якому він працює. І свої інвестиції в суспільство соціально відповідальні компанії розглядають як частину стратегії свого розвитку.

admin

24 вересня, 2020